Megtalálhatták a bölcsőhalál okát

Forrás: MedicalOnline
Egy új tanulmány alapján azonosíthatták a bölcsőhalál (Sudden Infant Death Syndrome, azaz SIDS) okát – írja az IFLScience.

Dr. Carmel Harrington, az ausztráliai Westmeadi Gyermekkórház munkatársa és kollégái szerint felfedezésük hozzájárulhat, hogy egy nap kevesebb baba haljon meg teljesen váratlanul.

Az SIDS az egyévesnél fiatalabb, látszólag egészséges gyermekek hirtelen halálát jelenti. A csapat arra jutott, hogy a butiril-kolinészteráz (BChE) nevű enzim szintje jelentősen alacsonyabb azoknál a gyermekeknél, akik SIDS-ben hunytak el. A BChE az agy izgalmi folyamatában játszik szerepet, ezért az enzim hiánya csökkentheti a csecsemő ébredési vagy reagálási képességét, ami növeli a bölcsőhalál kockázatát.

A szakértők 722 olyan vérmintát elemeztek, amelyeket egy nagyobb program keretében, szüléseknél gyűjtöttek be. A kutatók bölcsőhalálban elhunyt babák és az egyéb okból meghalt csecsemők, illetve a tíz életben maradt gyermek esetében vetették össze a BChE szintjét. Az adatok tükrében Harringtonék úgy vélik, hogy a babáknál érdemes monitorozni az enzimet, hogy fel lehessen ismerni az SIDS esetleges kockázatát. A csapat következő célja annak felmérése, hogy van-e módszer a BChE-szint növelésére - írja a lap.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!