A foltos hajhullás kezelése

Forrás: Immunközpont
A haj foltokban történő hullása többeket érint, mint gondolnánk. A kialakult kórkép kiváltó okairól és a kezelési lehetőségekről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa tájékoztatott.

Az alopecia areata egy olyan betegség, amely akkor fordul elő, amikor a beteg immunrendszere megtámadja a hajhagymákat, a szőrtüszőket. Gyakran a fejbőrön jelentkezik, de érintheti a szemöldök, bajusz, szakáll területét is. A haj- és szőrszálak elvesztését az adott bőrterület égő, viszkető érzése is kísérheti.

Az esetek egy részében az egész szervezetet érintő autoimmun betegségről van szó, ezek a ritkább esetek. Többnyire nem találni szisztémás (az egész szervezetet érintő) immunbetegséget, szisztémás gyulladást a háttérben. Ilyenkor a lokális, a helyi kezelést érdemes előtérbe helyezni. Ez a fajta kezelés azonban nem okvetlenül oldja meg a problémát. A betegek olykor olyan fontosnak ítélik meg a szőrzet, a hajkorona helyreállítását, hogy a mellékhatások kockázatával járó enyhe immunszuppresszív (immunrendszer működését elnyomó) kezelésre is vállalkoznak. Nem minden alkalommal látni előre, használni fog-e a gyulladásgátlás, a szteroid adása, mégis előfordul, hogy próbaképpen ilyen emprikus gyógyszereléshez fordulunk – mondta el dr. Kádár János.

Az alopecia areata lefolyása egyénenként változó lehet

Néha a haj darabokban hullik ki, és csak részleges kopaszság alakul ki. Előfordul, hogy visszanő a haj, de ismétlődő kopaszodás is kialakulhat. Az enyhébb esetek maguktól elmúlhatnak kezelés nélkül, de ki is újulhatnak. Egyeseknél a hajhullás évekig is eltarthat, és néhány embernél előfordulhat, hogy az elvesztett hajszálak nem nőnek vissza.

A körmöket is érintheti

A haj és a köröm egyaránt keratinból, egy fehérjéből áll, ami megmagyarázhatja, hogy miért károsodhatnak némely esetben a körmök is, ha valaki érintett ebben a betegségben. A körmök felülete érdessé és/vagy törékennyé válhat, bemélyedések jelenhetnek meg rajtuk. Ritkán előfordulhat a köröm elvesztése is.

Fiatal felnőtteknél gyakori

A Nemzetközi Alopecia Areata Alapítvány adatai alapján az Egyesült Államokban a betegség a lakosság körülbelül 2%-át, vagyis közel 7 millió embert érint. Bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban tizenéves vagy fiatal felnőttkorban alakul ki. Kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés, megjelenése rendszerint további autoimmun betegségek fokozott kockázatával jár.

A hölgyek különösen érzékenyen reagálnak a hajuk állapotában bekövetkező változásokra, de a hajkorona részleges vagy teljes elvesztését a férfiak is nehezen élik meg. A betegség tehát érzelmileg megterhelő, nagy pszichés stresszel jár. A stressz pedig tovább súlyosbítja a meglévő panaszokat, ezért is fontos a kezelés mielőbbi megkezdése.

Ezért nagyon fontos a korai diagnózis és kezelés

Az autoimmun betegségek jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyíthatók meg véglegesen, a tüneteket tudjuk kezelni és a további állapotromlást megelőzni. Dr. Kádár János elmondta, hogy a kezelésben fontos szerepe van a helyi, lokális immunológiai gátló készítményeknek. Ez azért lényeges, mert olyan gyógyszert is van lehetőség választani, ami a szervezet egészét nem érinti, tehát szisztémás hatása nincs, mégis az alkalmazás helyén hatásos koncentráció alakítható ki. A főorvos hangsúlyozza, hogy a kivizsgálás és a kezelés mielőbbi megkezdése azért is különösen fontos, mert ha időben sikerül megfelelő gyógymódot találni, a haj elvesztése megállítható.

A jövőben gyógyítható lesz?

Jelenleg klinikai vizsgálatok folynak egy, az ún. JAK-gátlóknak nevezett gyógyszerosztályba tartozó készítménnyel, melyek bíztató eredményeket mutatnak. Úgy tűnik, hogy a JAK-gátlók képesek megszakítani azokat a kóros folyamatokat, amelyek az immunrendszer szőrtüszők elleni támadásához vezetnek. Ez óriási előrelépést jelenthet az alopecia areata kezelésében, mert a történelem során először fennáll annak a lehetősége, hogy helyreállítható lesz a betegség előtti állapot.

Tudni kell azonban, hogy ilyen esetekben is a helyi kezeléseket, a lokálisan alkalmazott szereket érdemes megpróbálni, ezek többnyire kisebb kockázattal adhatóak. Jelenleg még nincsen megbízható lokálisan alkalmazható szerünk ebből a gyógyszercsoportból – hangsúlyozza dr. Kádár János. A szisztémásan, szájon keresztül alkalmazható JAK gátlók adása olyan széleskörű veszéllyel, kockázattal jár, hogy ilyen indikációból ezek nem alkalmazhatóak a kockázat-haszon aránytalanságai miatt.

Egyelőre tehát marad a helyi kezelés, és egyes elkeseredett esetekben külön, speciálisan minimális gyógyszeradagokkal a szisztémás immunszuppresszió megpróbálása.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!