Lábzsibbadás is jelezheti a cukorbetegséget

Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Forrás: Pharma Online
A cukorbetegséget bár csendes gyilkosnak is nevezik, mivel eleinte nem okoz tüneteket, ennek ellenére hosszú éveken át pusztít és rombolja a szervezetet. Ezért sokan csak akkor szembesülnek vele, amikor már szövődmények is kialakultak. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, milyen tünetekre érdemes figyelni a lábakon.

Van, hogy a lábpanaszok hívják fel a figyelmet a cukorbetegségre

A cukorbetegség és a lábproblémák közti összefüggést sokan ismerik - ám főleg azok, akik tudnak arról, hogy diabétesszel küzdenek. Az ő figyelmüket nagy eséllyel felhívta a kezelőorvosuk, hogy a magas vércukorszint milyen problémákat is okozhat a lábukon (diabéteszes láb, fekély), és hogy mikre kell figyelniük. Ám azok, akiknél még nem került diagnosztizálásra a cukorbetegség, az alábbi tüneteket vegyék komolyan, mivel meglehet, a diabétesz egyik gyakori szövődménye okozza azokat.

Érzéketlenség, nem érzi a fájdalmat

Elsőre talán még jól is hangzik, hogy az ember nem érez fájdalmat, ám ez amellett, hogy komoly problémára hívja fel a figyelmet, nem véletlen: ez egyfajta védelmi reakció, így ha fájdalomérzet bármilyen okból kiiktatódik, abból súlyos gondok származhatnak (pl. nem veszünk észre sérüléseket). Cukorbetegség esetén az ún. perifériás neuropátia egyik tünete lehet, hogy a lábak kisebb vagy nagyobb mértékben érzéketlenné válnak, az érintett kevésbé érzi a hideget/meleget, illetve az esetleges sérüléseket. Ez azért is baj, mert ha magas a vércukorszint, akkor egy kis sebből is keletkezhet fekély, melyet már lényegesen nehezebb kezelni.ű

Száraz bőr, repedezett talp/sarkak

Cukorbetegség esetén gyakori panasz a bőr dehirdratációja. A bőr emiatt száraz, hámlik, húzódik, viszket. Oka, hogy a magas vércukorszint hatására fokozódik a vizeletkiválasztás. Igen hatóanyaggazdag termékekkel lehet csak megszűntetni a problémát, az egyszerű hidratálókrémek gyakran nem elég hatásosak a panaszra. Természetesen a külső hidratáció mellett nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra (lehetőleg víz formájában), valamint a vércukorszint stabilizálására is.

Zsibbadás, bizsegés, égő érzés

Az idegkárosodás gyakori tünete a zsibbadás, bizsergés, égő érzés. Ez gyakran nyugalmi állapotban, este lefekvés után fordul elő. Mivel a tünetek egy idő után már kihatnak az érintett mindennapjaira, sőt az érzészavart fájdalom is kisérheti, így általában orvoshoz is fordul vele - ám a szövődmény ekkor már jelen van.

Gyakori gombás fertőzések

Sokan tisztában vannak azzal, hogy a diabétesz növeli a fertőzésekre való hajlamot. Ez természetesen a lábakra is vonatkozik. Oka, hogy a magas vércukorszint kiváló táptalajt jelent a mikroorganizmusoknak, azok szaporodásának, ráadásul a fehérvérsejtek védekezését is akadályozza. Éppen ezért, ha gyakran küzd gombás fertőzésekkel a lábán (vagy a lábujj körmein), akkor érdemes cukorbetegségre gyanakodni!

Hideg lábak 

Mivel a cukorbetegség komoly hatást gyakorol a keringésre, így a végtagok gyakran hidegek, ráadásul ezen a kialakult neuropátia és az esetleges érszűkület is ront - ekkor a betegeknek nem csak érintésre hideg a lábuk, de valóban hidegnek is érzik azt - mondja Dr. Porochnavecz Marietta diabetológus.

Rendezze vércukorszintjét!

Amennyiben az említett tüneteket tapasztalja, akkor könnyen lehet, hogy  cukorbeteg (akár tud róla, akár nem).  Először az  OGTT vizsgálat (vércukor terhelés) javasolt, majd ha kiderült, akkor szövődmény kivizsgálása javasolt. Ezt követően személyre szabott terápiában kell részesíteni a beteget: első a vércukorszint normalizálása (életmódterápia, gyógyszer/inzulin), valamint a neuropathiára ható gyógyszeres kezelés. A perifériás neuropátia/diabéteszes láb legsúlyosabb szövődménye a fekély, így annak prevenciójára nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanis a cukorbetegek lábamputációja nagyrészt pont erre vezethető vissza. A fekélyek kezelése igen nehéz, drága és időigényes.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!