Az elhízást is kezelheti egy új, kísérleti gyógyszer a tirzepatid

Forrás: Pharma Online
Az Eli Lilly gyógyszergyártó cég 72 héten át több mint 2500 ember bevonásával végzett kísérleteta tirzepatid gyógyszerrel, amit a 2-es típusú cukorbetegség ellen is bevetne.

Az egyelőre csak kísérleti stádiumú tirzepatid hármas fázisú klinikai tesztjének eredménye azonban biztató eredményt hozott. A cég által közölt adatok szerint azok, akik ezt a gyógyszert szedték, a testsúlyuk akár 22 százalékát is elveszíthették, és átlagosan nagyobb súlyvesztést értek el, mint azok, akik placebót kaptak.

A vizsgálatban több mint 2500 túlsúlyos – 25-30 közötti BMI-értékkel bíró –, vagy elhízott – 30+ BMI-értékű – beteg vett részt. A kiválasztottak vagy placebót, vagy három különböző dózisú tirzepatidot kaptak a bőrük alá fecskendezve. Emellett azt javasolták nekik, hogy tartsanak csökkentett kalóriatartalmú diétát és növeljék a fizikai aktivitásukat. A vizsgálat az Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában, Kínában, Indiában, Japánban, Mexikóban, Oroszországban és Tajvanon zajlott.

A 72 héten át tartó kísérlet során minden beteg veszített a súlyából, de azok, akik a gyógyszert kapták, sokkal többet. Az 5 milligrammos dózist kapók a testsúlyuk 15, a 10 milligrammos csoport 19,5, míg a 15 milligrammos adagot kapók 20,9 százalékot veszítettek a testsúlyukból, szemben a placebo-csoportban tapasztalt 3,1 százalékos fogyással.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!