Új eszköz segíthet a bőrrák diagnosztikájában

Forrás: MedicalOnline
A Stevens Institute of Technology (New Jersey) kutatói a Scientific Reports folyóiratban számoltak be újonnan kifejlesztett eljárásukról, mely nagy segítséget jelenthet a bőrrák-gyanús elváltozások gyors diagnózisában.

Az eljárás elve nagyon hasonlít a repülőtereken alkalmazott biztonsági „röntgenekhez”, egy milliméter hullámhosszúságú képalkotó módszerről van szó. A kutatók több jelolvasót kapcsoltak a készülékhez, és a beérkező jeleket egy általuk kifejlesztett algoritmussal egyesítették, valamint csökkentették a zajokat, és egy olyan eszközt kaptak, amellyel nagy felbontással vizsgálhatók akár a legkisebb anyajegyek is.

Léteznek más képalkotó eljárások is, amelyekkel lehetséges a bőrrák diagnosztizálása, ám ezek drágák, nagy méretűek, és nem érhetők el a mindennapi klinikai gyakorlatban. Az új készülék érzékenysége 97%, specificitása 98%, és a kutatók most a készülék miniatürizálásán, valamint a gyártás olcsóbbá tételén dolgoznak. A várhatóan két éven belül piacra kerülő eszköz ára 100 dollár körül lesz, ami töredéke a hasonló képességű orvosi műszereknek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!