A kézhigiéné betartása még mindig nélkülözhetetlen

Forrás: MTI
Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik leghatékonyabb módja még mindig a megfelelő a kézhigiéné betartása.

Becslések szerint általánosságban a fertőzések 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed. Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok és vírusok akár húsz percig, mások akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni.

Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (COVID, nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses (enterális) megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. A Covid-19 járvány során a megfelelő kézhigiéné fontossága még inkább felértékelődött a hétköznapokban is, hiszen a megfelelő kézhigiéné a vírusterjedés megelőzésének legfontosabb eszköze – írta honlapján tavaly a népegészségügyi központ. Egy tanulmány szerint tízből nyolc egészségügyi szakember szeretne javítani a kézhigiéniáján, de a hagyományos tréningek nem túl inspirálók.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!