Verítékből ismeri fel a fertőzéseket egy új szenzor

Forrás: ng.hu
Az érzékelő a verítékben található jelzőmolekulákból képes kimérni a vírusfertőzéseket.

A Texasi Egyetem számolt be arról a fejlesztésről, amelyet biomérnök kutatói egy vállalkozással karöltve hoztak létre: a szenzor verítékből két biomarker (jelzőmolekula) mérése révén, igen korai szakaszban képes megállapítani az olyan vírusfertőzéseket, mint az influenza vagy a Covid-19. Ezzel jelentős lépést tettek az olyan viselhető érzékelő megalkotásához, amelynek segítségével bárki időben figyelmeztetést kaphat e fertőzéseiről.

Az Advanced Materials Technologies szakfolyóiratban közzé tett tanulmányukban a kutatók két biomarker, az IP-10 és a TRAIL nevűek verítékben való felszaporodására alapozták, ezek ugyanis már igen korán jelzik a fertőzésekkel járó gyulladásos folyamatok kialakulását. A kifejlesztett szenzor ultra nagy érzékenységű, vagyis már egészen kis mennyiségben is kimutatja e molekulák jelenlétét.

Eddig még az se volt világos, hogy e molekulák egyáltalában jelen vannak-e a verítékben. A kutatók most nemcsak a jelenlétüket, hanem a mérhetőségüket is sikeresen tesztelték a kifejlesztett érzékelővel.

Fotó: Nathan Dumlao/unsplash

Azért fontos e két fehérje kimutatása, mert a C-reaktív protein mellett (amelynek hasonló kimutatásával egy évvel korábban ugyanez a kutatócsoport ért el sikereket) ezek alkalmasak arra, hogy időben elkülöníthető legyen a baktérium és a vírus okozta fertőzés, ám azt ez a szenzor sem képes megállapítani, hogy miféle vírus áll a fertőzés hátterében. Azonban a kísérleti eszköz valós időben és folyamatosan képes mérni ezeket az anyagokat, mindössze egy kis lapkát kell benne naponta cserélni.

Az alanyoknak nem kell szándékosan izzasztó tevékenységet végezniük, a teljesen hétköznapi módon a bőrön kiválasztott kis mennyiségű veríték elegendő a készüléknek, amelynek klinikai tesztjeire a későbbiekben kerül majd sor, légúti fertőzésekben szenvedők bevonásával.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!