Porcerősítés és bőrfeszesítés kollagénnel

A szépségápolással kapcsolatban gyakran elhangzik, mennyire fontos a kollagén, hogy elkerüljük a mélyebb ráncok kialakulását, azonban ez a fehérje nem csak ebben játszik szerepet. Arról, hogy mely területeken nélkülözhetetlen a jelenléte, illetve a pótlása, dr. Szabó Júliát, a debreceni Novum Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük.

Miben játszik fontos szerepet a kollagén az emberi szervezetben?

A kollagén az emberi testben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. 28 típusú kollagént ismerünk, amelyet több fő csoportba sorolunk be. Az 1-es típusú a leggyakoribb: megtalálható a bőrben, a csontokban, az inakban és a szaruhártyában, míg a 2-es típussal találkozunk az ízületi porcban és a szemgolyó nagy részét kitöltő üvegtestben.

A kollagén szerepe annak fizikai tulajdonságaiban rejlik. A kollagénrostok – szemben az elasztikus rostokkal – nagy szakítási szilárdsággal és rendkívül kismértékű nyújthatósággal rendelkeznek (maximális megterhelés esetén is 1-2% a nyúlás mértéke), vagyis az adott szövet, szerv keménységét, szilárdságát, mechanikai erőkkel szembeni ellenállóképességét biztosítja. A csontok keménységét, a bőr tömörségét, feszességét, a porcok szilárdságát a kollagénnek köszönhetjük. Emellett fontos szerepe van a megfelelő sebgyógyulásban is.

Hogyan állítja elő a szervezet a kollagént, szükségesek-e ehhez a folyamathoz bizonyos tápanyagok?

A kollagén egy fehérje, vagyis szervezetünk aminosavakból állítja elő. Ehhez szükség van C-vitaminra és vasionokra. Ezek hiányában zavar keletkezik a kollagén szintézisben. Érdekesség, hogy a C-vitamin hiánya okozta skorbut jellemző tüneteit, mint a vérzést és a fogak meglazulását is a kollagénszintézis zavarára lehet visszavezetni. A megfelelő fehérjebevitel és a C-vitamin pótlása segít szervezetünknek, hogy előállítsa a szükséges kollagént.

Mikor és kinek lehet szüksége a pótlására, illetve milyen tünetek esetén gyanakodhatunk a hiányára?

20-25 éves kor körül a szervezet kollagéntermelése folyamatosan lassulni kezd, a bomlása viszont felgyorsul. A nagyon előrelátók már ebben a korban fokozott figyelmet fordíthatnak a megfelelő kollagénbevitelre, így lassíthatják a folyamatot. Az első látványos tünetek az arcbőrön jelentkeznek apró ráncok formájában. Ez az első jel, ami arra utal, hogy szervezetünk kollagénszintje csökkenőben van. A porcokban csökkenő kollagén csak jóval később okoz tüneteteket (fájdalom a mozgás indulásánál, recsegő hang a térdekben, merevség), mivel a porcszövet leépülése hosszabb folyamat során megy végbe.

Milyen formában tudjuk bejuttatni a szervezetbe a kollagént, hasznosak lehetnek-e az étrend-kiegészítők?

Ugyan természetes úton is viszünk be kollagént, de a megnövekedett igényt nem lehet táplálkozással pótolni (kivéve, ha megrögzött húsleves- vagy kocsonyarajongó páciensről van szó). Így érdemes a biológiailag jobban hasznosuló étrend-kiegészítőket választani a pótlásra. Ezeket a kollagéneket sertésből, marhából, csirkéből és különböző tengeri állatokból nyerik ki. Az étrend-kiegészítőkben lévő kollagének nagy része kisebb egységekre „feldarabolt” (hidrolizált) kollagén, ami jobban felszívódik, így nagyobb mértékben tudja hasznosítani a szervezet.

Idővel kevesebb kollagént állít elő a szervezet. Megelőzhető-e a hiány kialakulása?

A kollagénszint csökkenése egy természetes folyamat, és pótolhatjuk megfelelő táplálkozással, illetve étrend-kiegészítőkkel. Néhány dolog azonban gyorsítja a kollagénvesztést, fokozza a kollagén lebomlását, ezáltal csökkenti a szervezet kollagén szintjét, ezek közé tartozik a dohányzás, a légszennyezés, az UV-sugárzás és a nem megfelelő étrend, amikor kevés a bevitt fehérje és sok a szénhidrát. Ezeknek a káros hatásoknak a kivédése, a fehérjedús táplálkozás, az antioxidánsok bevitele segíthet a folyamat lassításában.

A test mely területein és hogyan hasznosul a kollagén?

A kollagénbevitel a bőr esetében csökkenti a ráncokat, feszesebbé teszi a bőrt. Segít a porcszövet, illetve az ízületi szalagok épségének megőrzésében, a porckopás megelőzésében.  Mivel kollagén a csontszerkezetnek is jelentős részét képezi, segít a csontok mechanikai szilárdságának megőrzésében, a csontritkulás megelőzésében. Klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy a kollagénpótlás segít az izomtömeg növelésében, valamint támogatja az egészséges érrendszer megőrzését, ezáltal a szív megfelelő működését.

Mit okozhat hosszú távon a kollagénszint csökkenése?

A kollagént lehet pótolni, késleltetni a hiányából kialakuló tüneteket, de nem lehet teljesen megállítani ezeket a természetes folyamatokat, és hiánya esetén a bőr ráncosodása figyelhető meg: kezdetben apróbb mimikai, majd egyre mélyebb ráncok alakulnak ki.

Porckopásban szenvedő betegeknél az ízületekben található porcszövet elvékonyodik, sima felszíne megsérül, legvégső esetben pedig teljesen felszívódhat, ami fájdalommal, merevséggel jár és nagyban nehezíti a mozgást. A csontszövetek tekintetében a kollagénhiány a csontritkulás kialakulásának esélyét növeli.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!