A tavasz hatása a munkavégzésre

Forrás: hrdoktor.blog.hu
A tavasz érkezése, a több napsütés és a melegebb idő nemcsak a mentális állapotunkra, hanem a teljesítményünkre is jó hatással lehet.

A tavasz beköszöntével sokan panaszkodnak a vitaminraktáraik kiürülésével érkező, ún. tavaszi fáradtságra. Pedig a jobb idő, a kellemesebb kinti körülmények ellenkezőleg is hathatnak, és kifejezetten energikusabbá, kreatívabbá, produktívabbá tehetik a munkavállalókat. Csak jól kell kihasználni a több természetes fényben, a melegebb időjárásban és a szabadtéri sportban és szórakozásban rejlő lehetőségeket.

A természetes fény hatása a munkára

Nemcsak a hangulatunk, de a munkavégzés szempontjából sem mindegy, hogy a munkaidő nagy része természetes vagy mesterséges fényben telik-e. A természetes fény ugyanis, amelyből ilyenkor tavasszal minden nappal egyre több van, jótékonyan hat az egészségre és a teljesítményre. Ha megtehetjük, érdemes minél több munkafázist a szabadban végezni, az UV-sugárzás ugyanis fokozza a D-vitamin termelődését a szervezetben, ami erősíti az immunrendszert, és csökkenti a fertőző betegségek kockázatát.

Emellett minél többet vagyunk természetes fényben, annál biztosabb, hogy elkerül a depresszió és az alvászavarok, mivel a napfény hatására szerotonin, az élénkítő, stresszcsökkentő boldogsághormonok egyike termelődik. Emellett, ha napfénynél dolgozunk, akkor a mesterséges fény esetleges káros hatásai, a szemszárazság vagy a migrén is elkerülhetnek.

A hőmérséklet hatása

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a munkahelyi hőmérséklet is befolyásolja a termelékenységet. Ha egy irodában vagy gyárban túl meleg vagy túl hűvös van, akkor nehezebb összpontosítani, kreatívnak, hatékonynak maradni. Kutatások szerint az emberi szervezetnek az a legideálisabb, ha a munkavégzés 21 és 25 Celsius fok között történik. Egy 2001-es, telefonos ügyfélszolgálati dolgozókkal végzett kutatás szerint már egészen kis eltérés is csökkentheti a hatékonyságot. Amikor 25 fok fölé emelték a hőmérsékletet az irodájukban, minden egyes fokkal közel két százalékot csökkent a produktivitásuk.

Bár a zárt helyi munkavégzésnél fűtéssel és légkondícionálással befolyásolhatjuk a hőmérsékletet, a legideálisabb helyzet tavasszal van, amikor sokszor magától ebben az optimális, 21 és 25 fok közötti tartományban van az időjárás. Természetesen nem minden munkakörben van lehetőség szabályozni a hőmérsékletet, ilyenkor megfelelő védelemről, például védőruházatról kell gondoskodni.

Sport, szórakozás és munka a szabadban

Bármilyen meglepő, a munkavégzést az is befolyásolhatja, hogy a munkavállalók hol és mivel töltik a szabadidejüket, illetve munkaidőben mennyire van módjuk a szabad ég alatt, növények között lenni. Miranda Mirany amerikai pszichológus szerint a szabadtéri tevékenységek, amelyekre ilyenkor tavasszal sokkal több lehetőség van, komoly előnyökkel járhatnak a munkahelyi termelékenység szempontjából is.

Emlékeztet: minden ember kötődik a természethez, ezt hívjuk biofíliának, azaz az ember veleszületett vonzalmának az élő rendszerekhez. Erre építenek az olyan modern cégek, mint a Google, az Amazon, a Microsoft vagy az Apple, amelyek már az építészeti megoldásaikban, irodáik kialakításánál is figyelembe veszik a természet pozitív hatását az emberre. Ha az irodákban sok élet, növények, zöld környezet, szabadtéri munkalehetőségek vannak, akkor a munkatársak jobb kedéllyel, eredményesebben dolgoznak.

Azon túl, hogy a zöld környezet jó hatással van a dolgozók hangulatára, a memóriát is javítja. Egy michigani egyetemi hallgatókon végzett kutatásban egy csoportot kettéosztottak. A diákok egyik fele egy arborétumban sétált, a másik csoport pedig egy kijelölt városi utcán. Ezután mindenki kitöltött egy memóriatesztet: az arborétumban járt csoport 20 százalékkal jobb eredményeket ért el, mint a városban sétáló társaik.

Emellett a természetben töltött idő a stressz és a szorongás mértékét is képes csökkenteni, ezért Miranda Mirany szerint a munkáltatóknak érdemes támogatniuk, hogy a dolgozók a szabadidejük minél nagyobb hányadát töltsék a természetben kirándulással, sporttal, baráti találkozókkal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!