A futás energiahatékonysága

Forrás: ng.hu
Mindegy, hogy könnyű esti kocogás, vagy egy maraton: egy friss kutatás szerint a futás során az ember öntudatlanul a legkevesebb energia felhasználásával járó tempót veszi fel.

A futással kapcsolatos energetikai vizsgálatokat eddig kizárólag laborkörülmények közt végezték el, de most egy kanadai vezetésű kutatócsoport azt mérte fel, hogy terepen miként működik ugyanez. Ehhez összesen több mint 4600 fitnesz-célú futó 28 ezer órányi futása közben rögzített adatait használták fel, és rajtuk kívül 26 fő futópados, laborkísérletből vett futó energiafelhasználási adatait. Minden személy azonos típusú fitnesz-adatrögzítőt viselt, ez tette lehetővé az összehasonlításokat. A Current Biology szakfolyóiratban közölt kutatási eredményt a Queen’s Egyetem ismertette.

A korábbi elképzelések szerint az ember a futás során képes a feladatnak megfelelő sebességet alkalmazni anélkül, hogy ez plusz energiaráfordításba kerülne, így tudták elődeink túlfutni a kiszemelt zsákmányokat vadászatkor. Azonban a közelmúlt laborvizsgálataiból egyre inkább úgy tűnik, van olyan optimális futási sebesség, amelyre önkéntelenül törekszik az ember szervezete. Miután a sok ezer futó által a saját természetes tempójú futásuk adatait és a labormérések adatait összevetették, kiderült, hogy az ember minden esetben törekszik az energetikai szempontból optimális futási tempóra.

„Az energiaráfordítás minimálisra csökkentése evolúciós előnyökkel jár, lehetővé teszi, hogy kevesebb kalória elégetésével nagyobb távolságra jussunk. E tulajdonságunkon számtalan állattal osztozunk, ugyanez jellemzi a galoppozó lovak, az úszó halak, vagy a repülő madarak mozgását. Most pedig bizonyítékot szereztünk arról, hogy a szabadon futó ember esetében is mindannyiunkra jellemző ez az energiatakarékos futási üzemmód” – magyarázta Dr. Jessica Selinger, a kutatás vezetője.

A futás által nyújtott előnyöket, a jótékony egészségügyi-mentális hatásokat a tempótól függetlenül eléri az ember. A lehető legalacsonyabb energiafogyasztású tempóra akkor is törekszünk, ha épp azért járunk kocogni, hogy plusz energiát égessünk el, ezért ahhoz, hogy a szervezetünk által automatikusan diktált optimálisnál gyorsabban futhassunk, tudatosan kell ügyelni. Ebben segíthet egy nálunk gyorsabb futópartner, vagy épp a futás közben hallgatandó zene jól megválasztott ritmusa.

„Fontos megérteni, mi is befolyásolja a mozgásunkat, azt, hogy miként is mozdulunk. Szükség van erre az atléták hatékonyabb edzéseihez, a mozgást segítő eszközök tervezéséhez, vagy épp az ember evolúciós történetének megértéséhez” – tette hozzá a kutató.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!