Dietetikai tanácsok a gyakorlatban

Forrás: Pharma Online
A cukorbetegek terápiájában nagy szerepet tölt be a személyre szabott, speciális étrend követése, ám ekkor sem kell búcsút inteni a finom nassolnivalóknak, nyugodtan adhatnak grill party-t és koccinthatnak is kevés alkohollal. Hogy hogyan, erre (is) ad hasznos tanácsokat a gyakorlati dietetika.

Amikor kiderül valakiről, hogy diabétesszel küzd, egyből arra gondolunk, hogy mi mindenről is kell lemondani, és hogy az élet nem áll majd másból, csak önsanyargatásból. Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa azonban elmondta, hogyan élhetnek teljes életet a cukorbetegek a táplálkozás tekintetében is.

A cukorbeteg étrend nem egyenlő a koplalással

„Nem ehetek többé édességeket”, „Lemondhatok a péksüteményekről”, „Állandóan éhes leszek” – pár gondolat, amelyek a leggyakrabban megfogalmazódnak a frissen diagnosztizált cukorbetegek fejében. A diabétesszel küzdők valóban speciális étrendet igényelnek, hiszen kerülni kell a hirtelen és a tartós vércukor kiugrásokat, de ez nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve önsanyargatásba kell kezdeni. Elsőre talán ijesztőnek tűnik a sok-sok szabály, ám könnyen bele lehet rázódni.

Amikor valakiről kiderül, hogy cukorbeteg, a kezelőorvosa vagy dietetikusa ismerteti a követendő diéta fontos mozzanatait. Az elméleti „oktatás” keretein belül megtudhatja, hány gramm szénhidrát fogyasztása megengedett egy nap, melyek a gyorsan és a lassan felszívódó szénhidrátok, melyiket mikor lehet bevinni, miket kell kerülni és miket szükséges előnyben részesíteni. Ez első hallásra bonyolultnak tűnhet, sőt egyesek számára szinte tarthatatlannak, hiszen úgy gondolják, ők nem tudnának (nem is akarnának) nassolnivalók, édességek nélkül létezni. Viszont amit nem tudnak, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie!

Nem kell, hogy lemondjon a desszertekről!

Ma már szerencsére léteznek olyan alapanyagok, melyekkel könnyen kiváltható pl. a fehér liszt vagy a cukor, így nem kell, hogy lemondjon sok-sok finomságról, hiszen megfelelő alapanyagok használatával egészséges desszerteket is tehetünk az asztalra.

Vannak remek cukor-és liszthelyettesítők, melyekkel lassítható az adott étel felszívódása. Pl. a fehér lisztet helyettesítheti teljes kiőrlésű/kókusz/mandulaliszttel, míg a cukrot steviaval, eritrittel, xilittel, alkalmanként mesterséges édesítőszerekkel is. Ezekkel igen ízletes süteményeket lehet készíteni – természetesen mindnél ki kell tapasztalni, miből mennyit kell használni, hiszen előfordulhat, hogy a más alapanyag miatt némileg változtatni kell a recepten.

Apró konyhai trükkök

A cukorbeteg étrend során érdemes elsajátítani olyan apró konyhai trükköket, melyekkel az adott fogás felszívódása lassabbá tehető, így még jobban támogatja a diabétesz kezelését. Ezek a trükkök lehetnek pl. más főzési/sütési metódusok vagy plusz hozzávalók használata.

Néhány konyhai trükk a lassabb felszívódásért

  • Plusz fehérje/zsiradék hozzáadása (pl. hús, olívaolaj)
  • Rántás teljes kiőrlésű liszttel
  • Olajban sütés helyett sütőben sütés
  • Folyékonyra való pürésítés elkerülése

Gyakorlati dietetika

„A megfelelő diéta betartásának kulcsa sokszor a főzésben rejlik. Az elméleti tudás átültetése a mindennapokba pedig sokaknak igen nagy fejtörést tud okozni. Hogy valóban hasznos legyen az elméleti tudásunk, meg kell tanulnunk alkalmazni is” – mondja Drégely Anikó dietetikus.

Gyakorlati dietetikai oktatás során tehát lehetőség van arra, hogy a páciens az elméleti oktatáson elhangzottakat a gyakorlatban is megtapasztalja, szakszerű segítséggel. „Ez abban tér el egy hagyományos dietetikai konzultációtól, hogy a korábban meghatározott, személyre szabott szénhidrát mennyiségeket dietetikus segítségével pontosan kimérjük, megfőzzük, kiszámoljuk – legyen ez akár egy ebédre szánt keményítőtartalmú köret, reggelire fogyasztandó zabpehely, vagy vacsorára a pékáru mennyisége. Hiszen hiába kapjuk azt az előírást, hogy az ebédre javasolt szénhidrát mennyiség pl. 60 gramm, de ez akkor mit is jelent a barnarizs, és mit a burgonya esetében? Lehetőség van továbbá a szénhidrátszámoláson kívül egy teljes napi menü összeállítására is, így nem csak papíron lesz látható a javasolt mintanapunk.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!