Még mindig bepisil. Normális ez?

2010. 12. 15.
Szerző: D.K.
Az, hogy egy kislány ötéves, és egy kisfiú hatéves kora után is rendszeresen bepisil éjszaka, sokkal gyakoribb, mint a szülők gondolnák.
A 6—18 éves korosztályban becslések szerint 90.000 gyermek küzd ezzel. Az iskolát kezdő gyermekek 15-20%-ának is van a bepisiléssel néha problémája, sőt a felnőttek 0,5-1 százalékának is. A hajlam öröklődhet a családban. Ha mindkét szülő küzdött ilyen problémával a gyermekkorában, akkor 75%-os valószínűséggel gyermeküknél is megjelenhet, ha csak az egyiküknél fordult elő, még akkor is 40% a kórkép előfordulásának esélye.

A szülők, pedagógusok gyakran gondolják hogy az éjszakai bepisilés elsősorban pszichés eredetű probléma. A gyakorlatban azonban az esetek kisebb hányada vezethető csak vissza a gyermek lelkét ért olyan traumára, mint például válás, költözés vagy kistestvér megszületése.

Az éjszakai ágybavizelést kiváltó egyik leggyakoribb ok az, hogy a vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős hormon a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a gyermek szervezetében. A húgyhólyag kóros elváltozása szintén a kiváltó okok között szerepel. Veleszületetten vagy szerzett betegség következtében kicsi lehet a húgyhólyag kapacitása, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására.

Viszonylag gyakori ok a gyulladás is, viszont ebben az esetben a bepisilés csak átmenetileg, a korábban már szobatiszta gyermeknél jelentkezik. Ha a gyereket túlságosan zavarja, lelkileg megviseli, éjszakai pihenését gátolja a gyakori bepisilés, érdemes szakemberhez fordulni. A kivizsgálás eredményétől függően gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiát javasolhat a kezelőorvos. A nem gyógyszeres kezelési mód lényege, hogy az orvos életmódbeli változásokkal, figyelmeztető rendszer segítségével, folyadéknapló vezetésével, sikernaptárral, illetve hólyagtréninggel segíti a betegség megszűntetését.

A leggyakrabban alkalmazott nem gyógyszeres kezelési mód az úgynevezett alarm (riasztásos) módszer. A kezelés következtében a gyermekben kialakul az a reflex, amely figyelmezteti már a vizelési inger jelentkezésekor arra, hogy menjen ki a WC-re. Az alarm módszerrel azonban a tünetmentesség általában csak hosszabb kezelés során alakul ki. Szintén eredményes lehet a sikernaptár vezetése, amelybe a szülő a gyermekkel közösen jegyzi fel a száraz és nedves éjszakák számát. Minden szárazon töltött éjjel újabb és újabb derűs nappalt jelent a gyerek számára.

Abban az esetben, ha a betegség kiváltó oka a vizeletmennyiséget szabályozó rendszer zavara, gyógyszeres kezelésre van szükség. A sikeres gyógymód megválasztása érdekében a szülők keressék fel a gyermek háziorvosát, majd annak beutalójával a nefrológus szakorvost, vagy az országban 32 helyen működő Enuresis Központok valamelyikét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!