Mesterséges szívet fejlesztettek kutatási célokra

Forrás: MedicalOnline
A Boston University kutatói a Science Advances folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy sikeresen hoztak létre egy olyan mesterséges szívet, amely kiválóan használható kutatási célokra.

A miniPUMP névre keresztelt eszköz félig biológiai, félig szintetikus alapokon nyugszik: a szívizmot őssejtből hozzák létre a laboratóriumban, míg az izmot megtámasztó, az emberi hajszálnál is vékonyabb akril állványzatot kétfotonos lézersugaras vékonyréteg-átmásolással, a 3D-nyomtatás egy precízebb változatával alakítják ki.

Az új eszköz előnye, hogy minden eddigi mesterséges szívnél jobban modellezi a szervet, így betegségek progressziójának megfigyelésére, precíziós gyógyszerek fejlesztésére is használható.

A kutatók szerint az őssejtek átprogramozásával később nem csak szívet, de egyéb szerveket (például vesét és tüdőt) is létre lehet hozni ezzel a technológiával. Egy másik felhasználási terület pedig a személyre szabott gyógyászat lehet, mert a beteg őssejtjeiből létrehozott műszív képes megmutatni, hogy a gyógyszer pontosan hogyan viselkedik az adott beteg szervezetében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!