Szemtorna gyakorlatok fáradtság esetén

Forrás: hrdoktor.blog.hu
Az irodai munka során elfáradhat a szemünk, de pár gyakorlattal felfrissíthetjük.

Munkaidőnk nagy részében a monitorunk képernyőjét vagy valamilyen más digitális eszköz kijelzőjét nézzük sokszor úgy belemerülve a feladatokba, hogy szó szerint még pislogni is elfelejtünk. Ráadásul szabadidőnkben is a „telefonunkon tartjuk a szemünk”, hála a közösségi médiának, online újságoknak és egyéb alkalmazásoknak. Ennek következtében gyakran érezhetjük fáradtnak, száraznak a szemünket, elhomályosodhat néha a látásunk vagy nehezebbé válhat a fókusztávolság megváltoztatása. Bár meggyőző tudományos kutatások nem igazolták, hogy szemtornával javíthatunk a látásunkon, de komfortérzetünknek mindenképp jót tehet, ha időnként pihentetjük és elvégzünk pár frissítő gyakorlatot. Íme néhány irodában is elvégezhető egyszerű gyakorlat:

Pislogás, tenyérgyakorlat

A gyakorlat során gyengéden masszírozzuk meg a szem környékét tenyerünkkel, miközben tudatosan pislogunk. Így ellazulnak a szem körüli izmok és javul a szem vérellátása. Kiváló felkészülés a következő feladatokra.

Fotó: George Milton/pexels

20-20-20 szabály

Ez a gyakorlat segít abban, hogy ne fókuszáljunk egész nap túl közelre. A 20-20-20 szabály lényege, hogy 20 percenként tartsunk szünetet a munkában, amikor 20 másodpercig egy 20 lábnyira (kb. 6 méterre) lévő tárgyra fókuszálunk.

Fókuszváltás

Ebben a gyakorlatban még intenzívebben mozgathatjuk meg a fókuszáláshoz szükséges szemizmokat. Tartsuk a mutatóujjunkat 10-15 cm-re a szemünktől és nézzünk rá, majd lassan távolítsuk az ujjunkat az arcunktól. Mikor kinyújtottuk a kezünket, egy pillanatra vegyük le a szemünket az ujjunkról, nézzünk félre, ezután ismételjük meg a feladatot visszafelé: fókuszban a mutatóujj és közelítjük az arcunkhoz. Az eredeti helyzetbe visszatérve egy pillanat erejéig újra fókuszáljunk egy távoli tárgyra, majd az egész feladatot még kétszer végezzük el az elejétől kezdve.

Tekintés

A gyakorlat során a fő tekintési irányokba (jobbra, föl, balra és le) kell mozgatni a szemünket, miközben a fejünk mozdulatlan marad. Az ún. „nyolcas” gyakorlat kiváló példa erre. Ilyenkor egy képzeletbeli nyolcas íveit kell szemünkkel lekövetni a falon. Először az egyik majd a másik irányba csináljuk a gyakorlatot.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!