Leheletből is diagnosztizálható a Covid-fertőzés

Forrás: GyártásTrend
A lélegzetből képes kimutatni az új koronavírus-fertőzöttség esetleges nyomait egy InspectIR nevű vállalat új készüléke. A rendszer klinikai környezetben folytatott használatára az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság (FDA) már megadta az engedélyt.

Az InspectIR COVID-19 Breathalyzer nevű eszköz a gázkromatográfiával kombinált tömegspektrometria (GC-MS) technikáját alkalmazza a fertőzöttség esetleges megállapításához. A nagyjából egy termetesebb bőröndével egyező méretű berendezés egész konkrétan öt, a vírus jelenlétéhez kapcsolható illékony szerves vegyület (VOC) nyomai után kutat az exhalált levegőmintában. Ha a gép a leheletben azonosít valamennyit a markerekből, az még csak vélelmezetten pozitív teszteredményt jelent, és a határozott diagnózis felállításához ilyenkor még egy molekuláris vizsgálatot is el kell végezni.

A páciens az apparátusba egy szívószálon keresztül fújja be a levegőt, és az FDA szerint három perc alatt születik meg az eredmény. A hivatal tájékoztatása alapján egy 2409 ember részvételével lezajlott vizsgálatban az InspectIR COVID-19 Breathalyzer specificitása 99,3 százalékos volt, vagyis ennyire pontosan dolgozott a vírusmentes minták azonosításában. A gép esetében a pozitivitás felismerésének hatásfokát tükröző szenzitivitási arány 91,2 százalék körül alakult.

Az InspectIR az újkoronavírus-fertőzöttséget meggyőző hatékonysággal azonosító szerkezetből hetente nagyjából 100 darabot kíván gyártani az elkövetkező időszakban. Az FDA közlése alapján egy gépet naponta körülbelül 160 minta elemzésére lehet felhasználni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!