A diabétesz kezelése tabletták nélkül

Forrás: Pharma Online
A 2-es típusú diabétesz tabletták nélkül is kezelhető - ehhez ultrahang-impulzusokkal „bombáztak” egy speciális ideggócot, így sikerült csökkenteni az inzulin és a vércukor szintjét.

Az eljárás neve „periférikusan fókuszált ultrahangos stimuláció” (pFUS), amivel speciális idegvégződéseket vesznek célba erősen koncentrált ultrahang-impulzusokkal.

Ez a terület az ún. májkapu, itt található egy olyan idegfonat, amely az agy számára közvetít információkat a vércukor és a tápanyag szintjéről. „Ám ezt nagyon nehéz tanulmányozni, mert a szerkezete túl kicsi ahhoz, hogy beépített elektródákkal ingereljék a kísérletezés kedvéért” – bocsátják előre a GE (General Electric) Research, a Yale Orvosi Egyetem és két további intézet kutatói. Tanulmányukat a rendkívüli tekintélyű Nature tudományos folyóirat orvosi-biotechnológiai szakága (Nature Biomedical Engineering) közölte.

Mivel még ma is nagyon kevés olyan gyógyszer van, ami hatékonyan képes csökkenteni az inzulinszintet, ennek a pirula nélküli kezelésnek roppant nagy jelentősége lehet – ha beválik. Eddig háromféle olyan laboratóriumi állaton próbálták ki, amelyek valóban tudnak cukorbetegek lenni, ezek az egerek, patkányok és malacok. Mindegyik fajnál hatékonynak bizonyult az emberi füllel nem hallható terápia.

Ennek lényege a három percig tartó, nagyon pontosan célzott UH-kezelés, mégpedig naponta ismételve. Már elindultak az előzetes humán klinikai kísérletek is, ezek eredményére várni kell, de még az idén közölhetik őket. A módszer hátulütője, hogy rutinos kezelőszemélyzetet – és kórházi vagy rendelőintézeti felszerelést – igényelne. Ám a kutatók szerint ez leegyszerűsíthető egy kis méretű, testen viselhető és automatizált UH-készülékkel, amit a beteg önállóan is alkalmazhat saját otthonában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!