Korai menopauzát okozhatnak bizonyos ételek

Forrás: divany.hu
A tudományos kutatások eredményei szerint néhány, eddig egészségesnek gondolt élelmiszert is mellőznünk kellene, hogy elkerüljük a hosszú távú következményeket.

Egy több mint 900 brit nő bevonásával készült kutatás kimutatta, hogy a több fehér tészta és rizs fogyasztása összefüggésben áll a menopauza korai megjelenésével, míg az olajos halakban gazdag étrend a későbbi menopauzával függ össze. Előbbi eredményhez a kutatók hozzáfűzték, hogy azt nem lehet megmondani, hogy ezek a diéták közvetlenül befolyásolják-e a menopauza kezdetét, vagy csupán valamilyen más, rejtett tényezőn keresztül.

Janet Cade, a Leedsi Egyetem munkatársa és kollégái 900, 40 és 65 év közötti, menopauzán átesett nő adatait elemezték. Azt találták, hogy a menopauza átlagosan 51 éves korban jelent meg, de bizonyos ételek fogyasztása is módosíthatta az érintett nők életkorát. Azok a vizsgált nők, akik napi több adag finomított fehér tésztát vagy rizst fogyasztottak, az átlagosnál körülbelül másfél évvel korábban érték el a menopauzát, míg az olajos hal napi többletadagja több mint három év késéssel járt.

Más alapanyagnak is volt hasonló hatása. A nagy mennyiségű friss hüvelyeseket – például borsót és babot – tartalmazó étrendek követői körülbelül egy évvel később érték el a menopauzát. A B6-vitamin és a cink magasabb bevitele a későbbi menopauza megjelenését okozta.

„A menopauza korai és akár túl kései kezdete adott esetben súlyos egészségügyi következményekkel járhat egyes nők számára” – mondja Cade. Azoknál a nőknél, akik korán átesnek a menopauzán, megnő a csontritkulás és a szívbetegség kockázata, míg azoknál, akik ezt később teszik meg, nagyobb valószínűséggel alakul ki mell-, méh- és petefészekrák” – vázolta fel a nem túl megnyugtató lehetőségeket.

Cade és kollégái azt állítják, hogy a hüvelyesekben található antioxidánsok segíthetnek a menstruációs ciklus meghosszabbításában, és az omega-3 zsírsavak – amelyek bőségesen fordulnak elő az olajos halakban – ezt fokozhatják. Lehetséges, hogy a finomított szénhidrátok növelik az inzulinrezisztencia kockázatát, ami megzavarhatja a nemi hormonokat.

„A szervezet anyagcseréje fontos szerepet játszik az ovuláció és a menstruáció szabályozásában” – állítja Channa Jayasena, az Imperial College London munkatársa, aki óva int attól, hogy ebből a tanulmányból a menopauza késleltetésére vonatkozó receptre következtessenek. „Sajnos ezeknek a megfigyeléses vizsgálatoknak az a nagy korlátja, hogy képtelenek bizonyítani, hogy a táplálkozási magatartás közvetlenül korai menopauzát okoz. Amíg nincs ilyen bizonyítékunk, nem látok okot arra, hogy az emberek megváltoztassák az étrendjüket” – emelte ki a szakember, aki nem tagadja a módszer esetleges működését, de azt vallja, több kutatás lenne szükséges ahhoz, hogy világosan lássák, pontosan mi okozta a változásokat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!