Városligeti-tó: tömeges halpusztulás

Forrás: MTI
2022 április elején, egyik napról a másikra a budapesti Városligeti-tóban elpusztultak a halak, és mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is - két tó halállománya veszett oda - tette közzé a Euronews hírét az MTI.

Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a Városligeti-tóba.
A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert kertészeti divíziójának közleménye szerint 2022. április 6-án munkatársa tömeges halpusztulást észleltek a Városligeti-tó teljes vízfelületén. A haltetemek kiemelése azonnal megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott.

Az értesítést követően a tavat üzemeltető Városliget Zrt. az illetékes szakhatóságok közreműködésével megkezdte a károk felmérését. Az illetékességből eljáró Pest Megyei Kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatal a mintavételezést követően a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdte, a vizsgálatok végeredménye 4-5 napon belül lesz elérhető.

Jelenleg annyit tudnak, hogy ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a tó vizébe. A végeredmények ismeretében lesz lehetséges a tó rehabilitálásához szükséges tervek, intézkedések kidolgozására. A FŐKERT az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, melyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!