Hasmenés vagy székrekedés – mit tehetünk?

Az emésztéssel és bélrendszerrel kapcsolatos leggyakoribb problémák közé tartozik két kellemetlen tünet: a hasmenés és a székrekedés. A kezelés megkezdése előtt fontos felderíteni a kiváltó okokat – arról, hogy milyen módszerekkel enyhíthetünk hosszú távon a panaszokon, dr. Márton Enikőt, a bátaszéki Altus Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük.

Dr. Márton EnikőMilyen esetekben indokolt a hashajtás?

A székrekedés sokakat érintő probléma. Abban az esetben, ha heti két vagy ritkább alkalommal történik székletürítés, vagy a széklet kemény állagú és nehezen ürül, indokolt hashajtó szedése. Fontos utánajárni, hogy mi okozza a szorulást – a leggyakoribb okok közé tartozik a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás (rostszegény étrend, kevés folyadék). Előidézheti  a túlfinomított élelmiszerek fogyasztása, a folyamatos hashajtó használat, a láz, a tartós ágyhoz kötöttség, bélbetegségek vagy egyéb szervi megbetegedések, valamint pszichés okok is. Gyakrabban fordul elő időseknél és terhesség esetén. A szorulás számos gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet, illetve ha életvitelünkben, étrendünkben változás történt.

Milyen módon segítik a széklet távozását a hashajtó készítmények?

Különböző módon fejthetik ki hatásukat: növelik a széklet mennyiségét, ozmotikus hatásúak, megkötik a vizet, ezzel növelve a széklet mennyiségét. A hidratáló hatású hashajtók a víz bélfalon át történő beáramlását segítik, ezzel növelve a széklet mennyiségét. Izgatják a bélfalat, ingerelve a bél nyálkahártyáját, fokozzák a bélperisztaltikát és síkosító hatásúak, tehát a bélfalat sikamlóssá téve okoznak székelési ingert.

Milyen mellékhatásokkal kell számolnunk, amennyiben egyáltalán nem, vagy épp túlzásba visszük a hashajtók használatát?

Ha rövid ideig van szükségünk hashajtóra, a gyógyszertárban kapható szerek biztonságosak, viszont huzamosabb ideig való szedésük nem javasolt. Hosszabb időn át történő használatuk egészségügyi problémákat okozhat: hozzászokáshoz vezethetnek, csökkentik más gyógyszerek felszívódását, felboríthatják a bélflóra egyensúlyát, megbonthatják a szervezet folyadék- és elektrolit háztartását. A hashajtók hatására nemcsak a székletürítés, hanem a víz- és sóürítés is fokozódik, ami kiszáradáshoz vezethet, tehát szedésük csak rövid távon vagy alkalmilag ajánlott.

Mielőtt gyógykészítményt alkalmazunk, érdemes-e egyéb módszerekkel próbálkoznunk?

Mielőtt gyógyszerekhez fordulunk a székrekedés kezelésében, próbáljunk meg életmódot változtatni: mozogjunk többet és rendszeresen, fogyasszunk magasabb rosttartalmú ételeket (több nyers gyümölcs, zöldség, és figyeljünk a magasabb rostbevitelre, pl. fogyasszunk búzakorpát), növeljük a folyadékbevitelt és kerüljük a zsíros, fűszeres ételek fogyasztását. Azonban tartós székrekedés, véres széklet, végbélfájdalom vagy intenzív hasfájás esetén orvosi segítséget kell kérni.

Szintén kellemetlen tünetről van szó, de mikor szükséges valóban a hasfogók használata?

A hasmenés az egyik leggyakoribb emésztőrend­szeri panasz. Általában múló állapotról van szó, de komolyabb betegség tünetét is jelentheti. Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha 24 óra lefolyása alatt három vagy annál több alkalommal híg vagy laza a széklet. Az akut lefolyású hasmenés leggyakoribb oka valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés. Hasmenést okozhatnak egyes gyógyszerek (pl. antibiotikumok), illetve bizonyos fogyókúrában alkalmazott szerek, valamint a stressz és a szorongás. A tartós (krónikus) hasmenés két hétnél hosszabb ideig tart, és okozhatja valamilyen gyulladásos betegség, a bélrendszer fokozott érzékenysége, allergia (pl. tej, tojás, liszt stb.). Az utóbbi időben a koronavírus fertőzöttek esetén is előfordult hasmenés a betegség kezdeti szakaszában. Ezekben az esetekben az orvosi kivizsgálás elengedhetetlen.

Milyen esetben tilos hasfogót alkalmazni?

Huzamosabb ideig tartó hasmenés esetén fontos kideríteni annak okát. Gyermekek esetén fokozottan kell figyelni a hasmenésre, mert könnyen gyors kiszáradáshoz vezethet. Gyomorrontás esetén a gyerekek panaszai 1-2 napon belül megszűnnek, de a folyadék pótlása és az inkább sós, mint cukros ételek fogyasztása lényeges. Figyelni kell a gyerek állapotának változására: a sápadt bőr, a cserepes ajkak és a levertség a kiszáradás jelei lehetnek.

Milyen egyéb módokon támogathatjuk a szervezetet a mielőbbi regenerálódásban?

A hasmenés tüneteinek kezelésében igen fontos a diéta, valamint a só és a folyadék megfelelő mennyiségben történő pótlása, ezen kívül a zsíros, fűszeres ételek kerülése és a magas rosttartalmú ételek minimalizálása. A szigorú koplalás nem célszerű, inkább kevesebb, diétás étel fogyasztása ajánlott. A megfelelő higiénia (gyümölcsök, zöldségek megmosása, kézmosás) is alapvető követelmény.

Mikor szükséges orvosi segítséget kérni, akár hasmenés, akár székrekedés kínozza a beteget?

Mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges abban az esetben, ha:
- 3 nap után sem szűnnek meg a tünetek,
- a tünetekhez intenzív hasi vagy végbéltáji fájdalom társul,
- hányás, kiszáradás jeleit tapasztaljuk,
- magas láz jelentkezik.

Kisgyerekek esetében, amennyiben 24 óránál tovább tart a hasmenés, orvoshoz kell fordulni!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!