A basalioma okai, típusa és kezelési lehetőségei

Hazánkban a basalioma számít a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganatnak. Egyesek részlegesen rosszindulatúnak is nevezik, ugyanis nagyon ritkán alakul ki áttét. Krónikus betegségnek tekinthető, ugyanis nagyon könnyen kiújul, ezért kezelése után is folyamatos kontrollvizsgálatokat igényel.

A basalioma vagy bazálsejtes karcinóma kialakulása

A basalioma, latin nevén carcinoma basocellulare egy olyan rákfajta, ami a hám legalsó rétegéből indul ki. Legtöbbszor a napfénynek kitett bőrfelületeken alakul ki.

Gyakori például a basalioma arcon, orron vagy fülön, de a hát és a mellkas felső részén, illetve kopasz fejbőrön is sokszor jelenik meg. A leggyakrabban az ötvenévesnél idősebb korosztályban alakul ki, bár nagy ritkán fiatalabb korban is előfordulhat.

Az I-III. világos bőrtípusúaknál a leggyakoribb, sötét bőrszín esetén szinte sohasem alakul ki. Általában komoly egészségkárosodás nélkül gyógyítható, bár az előrehaladott basalioma akár a csont-, illetve porcszöveteket is képes károsítani.

Ezért nehéz a bőrdaganat ezen típusának korai észlelése

A basalioma korai észlelése nehéz, mert az elváltozás kezdetben nem feltűnő és sokszor csak lassan növekszik. A basalioma tünetei egyáltalán nem mutatkoznak súlyosnak, a bőrdaganat sok esetben csupán ártatlan rózsaszín foltnak, nem gyógyuló pattanásnak vagy gyöngyházas szélű képletnek tűnik.

A basalioma legtöbb esetben ép bőrön alakul ki, tehát nem előzi meg a más rosszindulatú daganatoknál tipikus rákmegelőző jóindulatú daganat.

A basalioma kockázati tényezői

Az egyik legfontosabb kockázati tényező a bőrt érő tartós UV-sugárzás (főleg az UV-B veszélyes). A Warren Alpert Medical School of Brown University amerikai egyetem 2012-es kutatása alapján különösen fontos szerepet játszik a bőrt az első harminc évben érő sugárterhelés. A bőr ugyanis „emlékszik”, és később is be tudja nyújtani a számlát.

A betegség kiújulása szempontjából a legnagyobb kockázati tényezőt a korábbi karcinóma jelenti. Azoknál az alanyoknál, akiknél öt év alatt több, mint 5 karcinóma fordult elő, négyszer akkora eséllyel alakult ki újabb bőrdaganat.

Érdekes módon a kutatók azt találták, hogy a családban előforduló ekcéma is növeli a kiújulás kockázatát. Azok, akiknél a családban volt ekcéma, több, mint másfélszeres kockázatnak voltak kitéve.

A fenti kockázati tényezőkön felül meg kell említeni a legyengült immunrendszert, a szervezetet korábban érő sugárterhelést, illetve a rákkeltő anyagoknak (pl. arzénnak) való expozíciót. A bazálsejtes karcinóma könnyebben kialakul a korábban megsérült bőrfelszíneken (hegek, idült fekélyek).

Basalioma megelőzése rendszeres szűrővizsgálattal. (Forrás: freepik.com)

A basalioma típusai és tünetei

  • Noduláris basalioma

A noduláris basalioma kezdetben egy bőrfelszínből kiemelkedő, gyöngyházfényű szegélyű csomó. A kezdeti szakaszban az elváltozás közepe is fényes, majd kifekélyesedhet, és időről időre pörköt képez, majd levedli azt. A daganat mérete egyre nő, és károsíthatja a környezetében lévő szöveteket.

  • Felületi basalioma

A felületi basalioma halványrózsaszín, éles, gyöngyházfényű szegéllyel ellátott folt, amiből gyakran több helyezkedik el egymás mellett. Bizonyos esetekben az elváltozások középső része kisebesedhet, majd hegesedhet.

  • Pigmentált basalioma

A pigmentált basalioma egy sötétszürke színű növedék, amely meglehetősen hasonló a melanoma malignushoz. 

A betegség észlelésében nehézség, hogy a szemmel észlelhető tüneteken kívül sokszor nem jár semmiféle kellemetlenséggel a beteg számára. (Egyedül viszketés jelentkezhet.)

A basalioma kezelése

A betegség jól gyógyítható, kezelésére többféle lehetőség van. Kis méretű, felületes basalioma esetén elégséges lehet a citosztatikus vagy immunmódosító kenőccsel, illetve folyékony nitrogénnel történő kezelés. A fotodinamikus terápia és az elektromos műtéti módszerek szintén megoldást jelenthetnek.

A nagyméretű, mélyebb szöveteket is érintő basalioma műtét segítségével, sebészi úton távolítható el. A kimetszés után szövettani vizsgálatot kell végezni, illetve nagyobb daganatok eltávolítása után plasztikai beavatkozásokra is szükség lehet.

Ha a beteg életkora, állapota vagy a karcinóma elhelyezkedése nem teszi lehetővé a kimetszést, szisztémás gyógyszeres kezelés és jól tolerálható sugárkezelés, például röntgenkezelés is alkalmazható.

Mivel a basalioma könnyen kiújulhat, a műtét után nagyon fontos a rendszeres kontrollvizsgálat, amelyet az orvos ír elő.

A komoly UV-terheléssel nő a bazálsejtes karcinóma kockázata. (Forrás: freepik.com)

Megelőzés és szűrővizsgálatok

A basalioma alapvetően a folyamatos, megfelelő napfényvédelemmel előzhető meg. Ha a gyerekkortól kezdve folyamatosan ügyelünk az UV-védelemre, jó eséllyel elkerülhetjük a bazálsejtes karcinóma kialakulását. A világos bőrtípusúaknak érdemes kerülni a napozást és a szolárium használatát.

Nagyon fontos még a rendszeres bőrgyógyászati szűrés, amelyre mindenkinek érdemes évente elmennie. Amennyiben valakinek sok anyajegye van, a családjában már előfordult bőrrák, esetleg ő maga is átesett rajta, annak mindenképpen javasolt sűrűn felkeresni bőrgyógyászát.

Ha leégett, fontos kezelni a bőrfelületet. Nézze meg termékeinket!

 

Borítókép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!