Biopsziát helyettesítő képalkotó eljárást dolgoztak ki

Forrás: MedicalOnline
A Columbia Műszaki Egyetem mérnökei a Nature Biomedical Engineering hasábjain számoltak be új eljárásukról, melynek segítségével az élő szövetről kapható valós idejű háromdimenziós kép.

A MediSCAPE egy olyan nagy képfeldolgozási sebességű 3D mikroszkóp, amely képes lehet akár a biopszia kiváltására is. Ez különösen hasznos lehet olyan esetekben, amikor a vizsgálandó szövet nagyon érzékeny helyen található (agy, gerincvelő, szem, arc stb.), és már maga a mintavétel is kockázatosnak minősül.

Korábban már léteztek ehhez hasonló módszerek, ám ezek rendszerint két dimenziós felvételeket szolgáltattak, és általában valamilyen kontrasztanyag szervezetbe juttatására is szükség volt.

A SCAPE technológiát korábban apró férgek, halak és legyek idegrendszerének tanulmányozására használták, a kutatók ezt fejlesztették tovább, illetve kicsinyítették le annyira a készüléket, hogy a sebész is képes legyen használni a műtőben, ahol különösen hasznos lehet robotsebészeti és laparoszkópos műtétek esetén.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!