Az agy infravörös fénnyel is stimulálható

Forrás: MedicalOnline
A Stanford University kutatói a Nature Biomedical Engineering folyóiratban arról számoltak be, hogy noninvazív módon, infravörös fénnyel képesek voltak irányítani egerek agyi idegsejtjeit.

Ez a módszer megnyithatja az utat ahhoz, hogy adott agyterületeket a vizsgálati alanyok, állatok természetes viselkedése közben lehessen tanulmányozni. Ennek érdekében a kutatók az egerek agyában meghatározott neuronokat egy hőérzékeny molekulával láttak el.

A TRPV1 alapesetben a hőérzet okozta fájdalomért felelős, ebben a vizsgálatban viszont arra használták, hogy a körülbelül egy méter távolságból kibocsátott infravörös fény a koponyán áthaladva kapcsolóként működtesse a molekulát.

Önmagában a receptor még nem lett volna elegendő, a jel erősítéséhez a kutatók a MINDS betűszóval jelölt nanotranszduktorokat, elektromos átalakítókat is alkalmaztak, amelyek az agy egész területén használhatók. Például amikor a kutatók egy háromutas labirintusban az egyik utat infravörös fénnyel világították meg, amely az egerek dopamin-kibocsátó neuronjait stimulálta, az állatok hamar „függővé váltak”, és csak ezen az útvonalon közlekedtek.

A vizsgálat fontos eredménye, hogy bizonyította, lehetséges az agy bármely neuronját ép koponya mellett, távolról stimulálni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!