Robotkutya őrzi Pompeji utcáit

Forrás: ng.hu
A Spot nevű gép feladata az lesz, hogy felmérje a biztonsági és strukturális problémákat.

Egy Spot nevű, négy lábú robotot engedtek el Pompeji utcáin – számol be a The Guardian. A szerkezet a biztonsági és strukturális problémákat fogja kutatni, többek között a fosztogatók által ásott járatokat is ellenőrizheti.

2013-ban egy nagyobb projekt kezdődött, hogy optimalizálják a régészeti park kezelését, Spot ezen program keretében érkezett. Nagyjából tíz éve az UNESCO azzal fenyegetett, hogy veszélyeztetett örökségvédelmi helyszínné nyilvánítja Pompejit, hacsak az olasz hatóságok nem tesznek a védelméért.

Spotot az amerikai Boston Dynamics készítette, a robot a legkisebb térrészeket is képes felmérni. A gép hozzájárulhat a már ismert területek ellenőrzéséhez, valamint a feltárás alatt álló helyszínek vizsgálatához. Spot nemcsak a lelőhely, hanem az ott dolgozók védelmét is segítheti, és a tombaroli, azaz a sírrablók alagútjainak kutatásában is kipróbálják majd. A fosztogatók 2012 óta, a hatóságok aktívabb fellépésének köszönhetően kevésbé sikeresek.

Gabriel Zuchtriegel, a régészeti park igazgatója szerint hasonló technológiát még nem alkalmaztak más lelőhelyen. A szakértők egy olyan drónnal is kísérleteztek, amely 3D képeket képes készíteni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!