Cukorbetegséget okozhat a Covid?

Forrás: MedicalOnline
A vírus diabetogén, azaz a cukorbetegség bizonyos formáját idézheti elő a betegségen átesettek egy részében egy új tanulmány szerint.

Egy friss tanulmány szerint a fertőzésen átesettek körében magasabb volt a kettes típusú cukorbetegség megjelenése, ráadásul a kialakulás gyakorisága magasabb a betegség súlyosságának növekedésével. Mindezt egy éves távlatban vizsgálták – osztotta meg Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa a közösségi oldalán. Emellett megjegyezte, hogy a keringési rendszerre gyakorolt hatásáról is számos adatot ismernek, ám a hosszú távú jelenségek csupán most kezdenek mérhetővé válni. A Covid-19 megbetegedésen átesettek körében a stroke megjelenése 52%-kal nőtt, a szívroham gyakorisága pedig 72%-kal.
A tanulmány leginkább aggasztó része, hogy mindezt 65 év alatti, krónikus megbetegedéssel nem rendelkező egyének körében vizsgálták és állapították meg.

Kemenesi Gábor ismertette, hogy jelen körülmények között, tudományos szempontból a három dózis számít alap immunizációnak. A SARS-CoV-2 evolúciójának csúcsát jelenleg jelentő és dominánsan terjedő omikron esetében (annak újabb variánsaival egyetemben) a három vakcina nyújt kellő védelmet. Akik felvették a jelen helyzetben leghatékonyabbnak számító három dózist és a járvány alakulásával párhuzamosan tudatosan viselkednek, mindent megtettek – tette hozzá.  

Továbbra sincs kellő információ, hogy pontosan kinek, mikor és milyen körülmények közt lesz indokolt a negyedik oltás – közölte Kemenesi Gábor, aki szerint az eddigi adatok alapján a járványhelyzet függvényében elsősorban az idős korosztály és/vagy krónikus megbetegedéssel rendelkezők lehetnek a fő célcsoport.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!