Kell-e félnünk a baktériumoktól a metróban?

Forrás: ng.hu
A reggeli csúcsforgalom idején mindegyik vonalnak saját jellegzetes baktériumflórája van, ami estére az egész rendszert egységesen benépesítő mikrobiommá áll össze - derül ki egy hongkongi kutatásból.

Még az egészséges emberek bőrének felületén is nagy számban élnek baktériumok. Ezek akár még jó hatással is lehetnek szervezetünkre, persze vannak kórokozók is köztük. Egy új kutatás a világ egyik legsűrűbben lakott, leginkább nyüzsgő városának, Hongkongnak a metróhálózatát vizsgálta ilyen szempontból.

A 160 kilométer hosszú metróhálózat nap mint nap majdnem ötmillió embert szolgál ki, jelentős részük ingázó utas. A Cell Reports 2018. július 31-i számában Kang és munkatársai a metróhálózatban élő baktériumokat vizsgáló kutatásukról számolnak be.

„Reggel minden metróvonalnak egyedi mikrobaállománya van, ami tükrözi azon térség tulajdonságait, ahol a vonal áthalad. Ugyanakkor, ahogy egyre több ember használja a föld alatti vonalakat a nap során, a baktériumközösségek egyre inkább hasonlóak lesznek, és az emberi bőrön élő jellegzetes baktériumok kezdenek dominálni” – mondta Gianni Panagiotou, a németországi Hans Knoell Intézet és a Hongkongi Egyetem biológusa.

De nem kell megijedni: a mikrobák többsége olyan viszonylag ártatlan fajokhoz tartozik, amelyek eleve megtalálhatók az emberek bőrén. Ugyanakkor találtak néhány kórokozó egysejtűt is, és antibiotikumoknak ellenállókat is (rezisztenseket).

„Nem az emberek megrémisztése volt a célunk ezzel a kutatási projekttel. Amit kimutattunk, az nem jelent magas egészségügyi kockázatot sem a patogén, sem az antibiotikum-rezisztencia kapcsán. Ehelyett inkább azt szerettük volna jobban megérteni, hogy a várostervezés hogyan hat azon baktériumokra, amikkel találkozunk. A vonatkocsik mikroba-flóráját vizsgáló kutatásunk segítheti a jövőbeni közegészségügyi stratégiák és a közlekedési hálózatok tervezését – mondta Panagiotou.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!