Kontrollált evészet

2010. 12. 11.
Szerző: Z.Zs.
Gondolja végig: Mikor fordult elő önnel utoljára, hogy valami egészségtelen dolgot evett, mert az Önben felgyülemlő feszültséget így kívánta csillapítani? Ebben az esetben Ön tényleg éhes volt, vagy csak azért ette meg a sütit vagy a chipset, netán egy darab csokit, mert jobban érezte tőle magát?
Egy fárasztó nap után zsírosat ennénk, míg ha stresszesek vagyunk, inkább a szénhidrátok után nyúlunk. Sajnos a nyugtató hatás nem tart soká, sőt némi lelkiismeret-furdalás is társul hozzá, hogy a saláta-hal kombó helyett megint valami bosszantóan hizlalót ettünk.

A feszültség—bekapunk valamit—feszültség körforgás megtörhetetlennek tűnik, de egyáltalán nem lehetetlen kitörni belőle. Elhárítani egy érzelem vezérelte étkezést olyan könnyű, mint megkérdezni magunkat valamiről. Egyszerűen kérdezzük meg magunktól: éhes vagyok? Ha a válasz nem, akkor itt van pár ötlet, hogyan lehet csökkenteni a sóvárgást, kalóriabevitel nélkül. Így ha legközelebb a sütisdoboz felé osonna, könnyen megakadályozhatja azt.

Séta a napfényben: A napsütés növeli a szerotonin szintet, amely felelős a boldogsághormon alakulásáért. A neon azonban növeli a kortizolszintet és az ingerlékenységet. Túl sok feszültség van a munkahelyén? Menjen el egy kora délutáni sétára, vagy ha túl hideg van odakint, keressen egy nyugodt és napfényes sarkot, és maradjon ott egy rövid ideig.

Mély lélegzet: Egy 60 másodpercig tartó mély belégzés rezonál a testben, és megnyugtató masszázsként hat a belső szervekre. Miközben kiengedi a levegőt, engedje el a feszültséget.

Kézimunka:A kötés, horgolás, vagy éppen a varrogatás nyugtatja a testet, állapították meg a Harvard kutatói. Ezen felül extra haszon, hogy a karácsonyi ajándékok száma is nő. A legegyszerűbb a lábszárvédő, de a körsál is kedves ajándék.

Ölelés: Egy 20 másodpercig tartó ölelés csökkenti a feszültséghormonok szintjét. Szerencsére az ölelés ingyen van, így bármikor adható.

Szundítson, ha lehet: aki egy héten legalább háromszor sziesztázik, kevésbé van veszélyeztetve a szívrohamtól. Fél óra pihenés bearanyozhatja a napot.

Elő a házikedvenccel! Játék a kertben, vagy egy jó hosszú séta az ebbel határozottan csökkenti a feszültséget. Lustábbaknak a macska ajánlott, aki az ölünkbe ül, és dorombolásával szintén jó hatással van ránk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!