Mintaház nyílt autisták részére

Forrás: ACG Reklámügynökség
Megnyitotta kapuit az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum Budapesten, a XIII. kerületben. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és az Együtt az Autistákért Alapítvány közös projektjében létrejött Mintaház az autizmus-spektrumzavarral élő gyermekek fejlesztését és családjaik segítését szolgálja.

A kórház vezetésének, a projekten dolgozó elhivatott szakembereknek és az alapítvány munkatársainak köszönhetően egy olyan komplex intézmény született, amelyben számos innovatív elképzelés valósulhat meg.

A diagnosztikai és terápiás centrum elsődleges feladata, hogy az autizmus spektrumzavarral élő gyerekek és családjaik a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a helyes diagnózistól egészen a terápiáig kísérve, támogatva őket. A központban tapasztalt szakértők bevonásával tartanak rendszeres fejlesztő foglalkozásokat az autista gyerekek egyedi igényeire szabva – ezzel segítve a beilleszkedésüket az iskolai közösségekbe. Emellett lehetőséget biztosítanak a szülőkkel, családtagokkal külön történő pszichológiai terápiákra az autista gyermek érdekében, valamint egyéni/csoportos beszélgetésre és a szakemberek továbbképzésére is.

A közel 1000 négyzetméteres Mintaházban végzett terápia során a szakemberek munkáját és a gyerekek fejlődését többek között terápiás kert, akadálymentesített, letisztult, nyugodt terek és mobilis, az egyes gyerekek egyedi igényeire könnyedén átalakítható szobák segítik. „Olyan egyedülálló komplex terápiára van itt lehetőség, amely európai színvonalon is megállja a helyét”– mondta el az ünnepélyes megnyitón Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, és hozzátette: „A Mintaház hiánypótló tevékenységet folytat, hiszen egy helyen teszi lehetővé az autizmussal élő gyermekek diagnosztikáját és a későbbi, egyéni igényekre szabott terápiát is.”

Szeleczki István, az Autista Mintaház - Diagnosztikai és Terápiás Centrum vezető gyógypedagógusa elmondta, hogy: „A korai diagnózis és az időben megkezdett fejlesztés nemcsak az autizmussal élő gyermekeknek segít, hogy a lehető legteljesebb életet éljék, de a családjaik számára is iránymutatást, segítséget ad.”

„Az Alapítványnál az a célunk, hogy hosszú távú változást érjünk el, és egy élhetőbb világot teremtsünk az autizmus- spektrumzavarral élők számára, ahol az emberek megértik, elfogadják és segítik őket a mindennapi életben. Tudjuk, hogy még mindig nagyon sok feladat vár ránk, de úgy érezzük, a Mintaház megnyitásával egy komoly lépést tettünk afelé, hogy az autizmus-spektrumzavarral élő gyerekek komplex ellátást, a családjaik pedig szakmailag megalapozott segítséget és támogatást kaphassanak, így minden autizmusban érintett megélhesse a benne rejlő teljes potenciált” – mondta Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

A Mintaházban használt eszközök beszerzéséhez az Alapítvány többéves adománygyűjtő munkája biztosította a forrást. A támogatásnak köszönhető az is, hogy a Mintaház egy olyan, az autizmussal élő gyerekek komplex ellátására alkalmas épület lehet, ahol a gyermekpszichiátriai diagnosztika és az alapvető, mindenki által ismert, evidencia alapú terápiás eljárások mellett kiegészítő terápiás eljárások is elérhetők: a centrumban többek között zeneszoba, Snoezelen szoba, Ayres terápiás helyiség és művészetterápiás műhely is segítik az autizmus-spektrumzavarral élők fejlődését.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató elmondta, a kórházi háttér lehetőséget ad arra is, hogy a gyermekeket egy modellkórteremben – a család bevonásával – felkészítsék a vizsgálatokra, beavatkozásokra, elkészítve számukra a szükséges, személyre szabott vizuális támogatási rendszert, kommunikációs és motivációs eszközöket. Mindezt a megújult épület biztosítja, mely a kórházfelújítási program részeként valósult meg és vált egy varázslatos hellyé. Az Országos Kórházi Főigazgatóság pedig hosszú távú együttműködés keretében fogja speciális képzésekkel és eszközökkel támogatni az itt folyó szakmai munkát.

„Aprojekt második fázisa már el is kezdődött: jelenleg egy olyan többfunkciós pavilonépület kialakításán dolgozunk, amely amellett, hogy a jövőben képzéseknek és foglalkozásoknak otthon adó konferenciahelyszínként szolgál majd, azt is bemutatja, hogy a családok hogyan tudják otthonukat autizmus-baráttá alakítani” – tette hozzá az Alapítvány elnöke.

Az intézmény megnyitása után az elérhetőségek és a jelentkezéshez szükséges információk a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet honlapján elérhetők.

Az autizmussal élők száma ma Magyarországon megközelítőleg 160 ezer fő, és a spektrumzavar nagyságrendileg minden 15. magyar családot érintheti. Az Együtt az Autistákért Alapítvány elsődleges céljai között szerepel a társadalom edukálása az autizmust érintő kérdésekről, hogy ledöntsék a spektrumállapotot övező tabukat és a fiatalokat a lehető leghamarabb érzékenyítsék. Szeretnék, ha minél többen megértenék, miről is szól az autizmus, mennyire más és sokszínű a spektrumzavarral élők világa. A megértés ugyanis magával hozhatja az elfogadást, ami az egyik legnagyobb segítség lehet az érintett fiatalok számára. Az alapítvány szlogenje is ezt a szellemiséget tükrözi: Megérteni. Elfogadni. Segíteni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!