Gerincferdüléssel élőknek készült dokumentumfilm

Forrás: morpho
Az Országos Gerincgyógyászati Központ adott otthont egy Magyarországon egyedülálló dokumentumfilm elkészítésének, amely valós időben és körülmények között mutatja be a gerincferdülés műtéti kezelésének folyamatát.

A Vertebra Alapítvány által készített, Gerincműtét testközelből című film magába foglalja az operációt megelőző konzultációt, a kórházban töltött napokat és a beavatkozás utáni időszakot is. A gerincműtétre váró páciensek és szüleik így fontos információkat tudhatnak meg a műtéttel kapcsolatban, amely óriási segítség számukra a döntés meghozatalában, valamint az operációra való felkészülésben egyaránt. A dokumentumfilm ötlete elnyerte a Richter Anna Díj pályázat egészségügyi szakdolgozó kategóriájának díját 2021-ben. A négymillió forintos támogatásból megvalósuló alkotást az Alapítvány a közelmúltban publikálta a nagyközönség számára.

Az Országos Gerincgyógyászati Központ szakorvosai évente 100-150 komplex gerinckorrekciós műtétet végeznek el serdülő korú gyermekeken, amely az egyik legnagyobb, átlagosan 6-10 órás, extrém kockázatú műtéti beavatkozás ebben a korosztályban. Az elferdült gerinc, a deformitás évek, évtizedek alatt megterhelést jelent a tüdő és a szív működésében egyaránt, nem beszélve arról, hogy nagy mértékű testi deformitással élni mekkora terhet jelent a léleknek. Az operáció súlyos gerincferdülés esetén lehet megoldás a páciensek számára, amikor a konzervatív kezelések, mint például a fűző viselése már nem hoznak eredményt. A beavatkozás segítségével megelőzhetők a felnőttkori mozgásszervi panaszok, a fájdalom, a kamaszkorú páciensek pedig úgy élhetik a mindennapjaikat, mint egészséges társaik.

„Izgalommal vártuk a forgatáson való részvételt, hiszen elképzelhetetlen volt számunkra, miként lehet egy vadidegen filmes stábbal, egy műtői intim környezetben szorosan együttműködni. Ez példa nélküli volt eddigi pályánk során. A film nagy segítség lehet a felkészülésben a műtétre váró családok számára, ugyanis segít feloldani az ismeretlentől való szorongást. Szülőként, ha hasonló cipőben járnék, azt hiszem, elképzelni sem tudnék nagyobb segítséget, mint előre látni, mi vár rám és a gyermekemre. Sebészként pedig a film rengeteg erőt és bátorságot ad a további mindennapi küzdelemhez, hogy minden műtétre váró család átélhesse ezt az élményt, amit kezdetben a „túl vagyok rajta” érzés, majd a megváltozott testkép okozta öröm nyújt” - mondta dr. Tunyogi Csapó Miklós, az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincsebész főorvosa.

„Sokat jelent számunkra a film, hisz lehetőségünk adódott nekünk, sebészeknek, és az ellátásban dolgozóknak, egy kicsit más oldalról látni betegeink sorsát. Sokkal közelebb hozza hozzánk az embert, aki a betegség mögött áll. Látni az örömöt, amit munkánk okozhat, személy szerint nekem nagyon sokat jelent. A betegeknek még többet adhat ez a történet, az érzést, hogy helyzetük nem kilátástalan, hogy a műtét nemcsak kín, hanem reményt, egy új élet kezdetét jelentheti” – tette hozzá dr. Márkus István gerincsebész.

A Gerincferdülés testközelből címet viselő egyedülálló dokumentumfilm megálmodója Schuster Barbara, a Vertebra Alapítvány operatív igazgatója, aki 20 éve maga is átesett az operáción. 2021-ben a forgatókönyv ötlete Richter Anna díjat nyert egészségügyi szakdolgozó kategóriában. A díjjal járó négymillió forintos támogatásból megvalósulhatott az alkotás, amely egy 17 éve tartó elkötelezett, támogató munka fontos mérföldköve. A film a műtét előkészületeit és magát a beavatkozást valós helyen és időben mutatja meg a nagyközönségnek, ezzel segítve az életre szóló döntés előtt álló családokat. „Nagyon sokat tanított nekem is a forgatás, és maga a film. Segítségével képekkel mondjuk el azt, amit szavakkal nehezen kifejezhető. Hatalmas lehetőség így kommunikálni, információt, közlést átadni. A filmkockákkal és az erős érzelmi hatásokkal lehetőséget teremtünk a szülőknek, hogy belessenek a kulisszák mögé, megnézzék, mi vár rájuk, közben nagyokat nevessenek, és jól kisírják magukat. Kevés dolog van, amire nagyobb szükségük van a műtét előtti időszakban” – mondta Schuster Barbara.

A dokumentumfilmben szereplő Szántai család életét nagyban meghatározta lányuk, Dorottya gerincferdülése. A korrekció és megelőzés, így a fűző használata, a gyógytorna, az ezek miatti belharcok, sírások és elkeseredés lassú bezárkózást eredményezett a témával kapcsolatban éveken át. Dorottya édesanyja azonban nem adta fel és rátalált a Vertebra Alapítványra. A támogató csoportban számos kérdésre választ kapott, így arra is, hogy van lehetőség a gerincferdülés műtéti kezelésére. Innen egyenes út vezetett az Országos Gerincgyógyászati Központhoz,Tunyogi doktor úrhoz, nem sokkal később pedig Dorottya várólistára került. „Sokan kérdezik, hogyan történt, hogy pont Dorottyát választották a film elkészítéséhez? Még ma sem tudnék választ adni erre a kérdésre. Azt azonban egy percig sem bántuk meg, hogy beengedtük a kamerát a küzdelmünkbe, ebbe az egész folyamatba. Ha ezzel segíthetünk hasonló gondokkal küzdő szülőknek, akkor ez csak jó lehet. Ajánlom a filmet a még kétkedőknek, a bizonytalanoknak, mert Barbara és a munkatársai olyan szakmai tudással rendelkeznek, ami képes legyőzni a félelmet, ami bennünk, szülőkben él. Erre szolgál a film” – mondta Szántainé Emődi Ildikó.

A Gerincműtét testközelből című film az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.scolifilm.hu/filmnezes.html
A megtekintéshez szükséges jelszó:vertebrafilm2022!
Rendező: Chilton Flóra
Stáb: Északi Támpont Közhasznú Egyesület

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!