Achilles-ín, a sebezhető testrészünk

Forrás: gerinces.hu
Az Achilles-ín, ha halálos végzetet nem is rejt számunkra, azonban sérülékenysége, érzékenysége miatt igen nagy fájdalmakat képes okozni, amely többnyire gyulladásból fakad.

Az alábbiakban arról olvashatnak, hogy milyen módon kerülhetjük el ezt a betegséget, illetve mit tegyünk, ha már utolért minket a baj.

Mi állhat az Achilles-íngyulladás hátterében?

Általában az új cipő a sarok hátsó részén szokta feltörni az Achilles-ínunkat. Ezt azonban könnyen orvosolhatjuk a cipő váltogatásával és néhány ragtapasszal. Az íngyulladás kialakulása mögött azonban több dolog is állhat.

1. Túlerőltetés 

Amikor lejtőn, lépcsőn le- vagy felfelé futunk, komoly megterhelés éri az Achilles-inat. Gyakori lábujjhegyre állás, kerékpározás során, valamint magas sarkú cipőben is nagy megpróbáltatásokat kell kiállnia ennek az ínnak. Az, hogy ez kinél vált ki gyulladást, egyénfüggő. A bemelegítés, nyújtás azonban megvédhet minket a kellemetlenségektől.

2. Bemelegítés hiánya, merev izmok

Sokszor a vádli izomzatának merevsége következtében terheljük túl az Achilles-ínat, és alakul ki gyulladás, épp ezért ebben az esetben is nagyon fontos a megfelelő bemelegítés, streching.

3. Rosszul megválasztott lábbeli

A túl merev talpú cipőkben is folyamatosan megfeszül az ín, ezért célszerű puha talpú, a lábunkhoz jól igazodó cipőt viselni.

Fotó: Ravi Kant/pexels

4. Mozgásszervi betegségek

A lábfej befordulása, Ó-láb, magas lábboltozat, sarok- és bokaproblémák esetén ugyancsak nagy terhelésnek van kitéve az Achilles-ínunk. Ortopéd szakorvos, illetve ortopéd cipész segítségével javíthatunk a problémákon.

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk arra, hogy Achillesz-íngyulladásunk van?

Mint oly sok esetben, ilyenkor is a fájdalommal üzen szervezetünk arról, hogy valami nincs rendjén. Hosszas ülés, fekvés után feszülést érezhetünk sarkunk fölött, amely a bemelegedés során idővel enyhül valamelyest. A járás, a láb visszafeszítése fájdalmassá válhat, az ín mentén érzékelt duzzanat, megvastagodás esetén ugyancsak érdemes szakorvoshoz fordulni. Egyéb betegségek is járhatnak a fenti tünetekhez hasonló panaszokkal, ezért a pontos diagnózis megállapítása mindenképp szakorvosi állapotfelmérést igényel.

Hogyan kezelhető az Achilles-íngyulladás?

Amíg az orvos nem diagnosztizálja a betegséget, és nem írja elő a konkrét kezelést, az első és legfontosabb, hogy pihentessük a lábfejünket. Szükség esetén borogathatjuk, jegelhetjük is. A fáslizás, rögzítés is lehet jó megoldás. Alkalmazhatunk gyulladáscsökkentő kenőcsöket is. Ha valaki nem szeretne lemondani a sportolásról, csak olyan mozgásformát válasszon, amely során teljesen tehermentes állapotban van a lába (például úszás). Ha már régóta fennáll ez a betegség, és hosszú időre kiestünk a mindennapos mozgásból, a fizikoterápia segít a gyulladás miatt elgyengült izmok megerősödésében. Ha szükséges, nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szerekkel enyhíthetőek a panaszok. Súlyos esetben helyileg alkalmazott szteroid tartalmú injekciók csökkenthetik a gyulladást. Elhúzódó, igen komoly panaszok esetén gondolni kell a szervezetben gócos elváltozás jelenlétére. Előrehaladott esetben sebészi beavatkozásra is sor kerülhet, melynek során eltávolítják a gyulladás során keletkező kötőszövetet és helyreállítják a károsodott inat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!