5+1 érv a balkonkertészkedés mellett

Forrás: tudatosvasarlo.hu
Nem kell kert, de még napos gang sem ahhoz, hogy megtapasztaljuk a növénynevelés élményét. A párkányzöldítés, balkonkertészkedés az elmúlt néhány évben világhódító útját járja, és számtalan pozitív hatása miatt népszerűsége töretlen.

Bajzák Anna, a Zöldítők Balkonkertész képzésének oktatója összegyűjtötte, hogy milyen előnyökre tehetünk szert és mivel gazdagodhatunk, ha balkonkertésznek állunk, és kipróbáljuk a magról nevelést.

„Kertészkedni annyit tesz, mint hinni a holnapban” – talán így fordíthatjuk Audrey Hepburn elhíresült mondatát, amire egyszerre sóhajthatunk most fel. Az elmúlt évek – különösen az elmúlt hetek – eseményei nagy próbatétel elé állítanak minket, de a mindennapossá váló bizonytalanság és kiszámíthatatlanság nem szünteti meg azt az elemi igényünket, hogy jelen tetteinket a jobb és szebb jövő érdekében akarjuk cselekedni. A kertészkedés, magról nevelés tökéletes válasz lehet erre. A növények napról-napra növekedése harmóniába ringathatja hullámvasúton dobálózó lelkünket, és valóban kézzelfogható az eredmény, amit a fenntarthatóbb és megbecsültebb jövőért teszünk.

1. Vegyszermentes és friss étel

„Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás, ami igaz a növényünkre is. Sokszor a piacon, őstermelőktől vásárolva sem lehetünk biztosak a „tiszta” eredetben, az ökológiai termesztésből származó termények pedig nem mindenki számára elérhetőek. Ha balkonkertészként magunk neveljük a zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszert, ami az asztalunkra kerül, nem férhet kétségünk ahhoz, hogy csak olyan dolgokkal érintkezett, amiket mi biztosítottunk számára. Ugyan bio minősítéssel nem jár, ha vegyszermentesen termesztünk, de megnyugodhatunk, hogy a növényünk abból építkezett, amivel körbevettük: jó minőségű palántaföldből, saját, érett komposztunkból és tiszta vízből. A frissen szedett ételben sokkal több a vitamin és ásványi anyag, így a kertészkedéssel nemcsak lelkünket, hanem a testünket is folyamatosan megajándékozzuk.

2. Viszlát, csomagolás!

Saláták, fűszerek, mikrozöldek mind-mind kínosan sok műanyaggal vannak körülvéve, ha üzletben szereznénk be őket. Ha nem tudjuk megoldani az olykor napi szinten igényelt piaclátogatást, a legkézenfekvőbb, ha saját cserepekben neveljük otthon a hétköznapi zöldbevitelünket. A nyáron termelt fűszer tartósítva a következő szezonig kitart, így akár teljesen kiválthatjuk a hazánkban termeszthető, zacskós, szárított fűszereket is.

3. Zero waste szemlélet

Elég egyszer megtapasztalni a zöldségtermesztést ahhoz, hogy az élelmiszerre teljesen másképp tekintsünk. Rohanó, városi világunkban készételekkel és előkészített alapanyagokkal vagyunk körülvéve, tán meg se fordul a fejünkben egy-egy élelmiszer „bruttó” ideje, terület- és vízigénye. Pedig sokkal jobban megbecsüljük a tányérunkra került ételt, ha saját tapasztalatot szerzünk az „előállításának” folyamatáról. A balkonunkon nevelt paradicsom nem kerül majd komposztra, a saját bazsalikom minden levele érték, a reteknek pestoban felhasználjuk a dús levelét is, és a balkonládában meglepetésként megjelent, gyógyhatású vadnövénynek gyermekként fogunk megörülni. Az élelmiszerpazarlás mérhetően csökken, és sokkal tudatosabban állítjuk össze egyszerűsödő menüinket.

4. Digitális detox – kapcsolódás a természettel

A növénynevelés különleges élmény. Bármilyen élőlény gondozása rendszert hoz az életünkbe és megtölti az adás-kapás körforgásával, de a magról nevelés folyamatának végigkísérése igazi varázslat. A természet – akár egyetlen növény képében – megtanít örülni a legapróbb dolgoknak, türelmesen várakozni, hinni magunkban, tisztelni a természet törvényét, elfogadni az elmúlást, és megbocsátani magunknak, ha hibázunk. Óriási szükségünk van a digitális zajban az élő kapcsolódásra, aminek egyik egyszerű és kézenfekvő formája, ha növényekkel vesszük körbe magunkat.

5. Önismereti utazás

Talán keveseknek jut eszébe elsőre a növénynevelésről a személyiségfejlődés, de rengeteg tükröt mutathat az, ahogyan a növények felé fordulunk. Akik túlfűtöttek a kontrollgyakorlástól, intő leckét kapnak a természettől, akik túlgondoskodásra hajlamosak, szembesülhetnek a „jóból is megárt a sok” bölcsességével; akik szétszórtak, képessé válnak a rendszerességre, akik türelmetlenek, megtapasztalják a folyamatok természetes kibontakozását.  Mindannyian tanulhatunk önmagunkról és a környezetünkről is, ha odafigyelünk tapasztalásainkra. A kertészkedés – mégha csupán egy párkányon is – érezhetően kisimítja az idegeket, és olyan alibit szolgáltat az énidőre, amiről kevesen akarnak leszokni.

+1 Összetartó közösség

A magbörzéken, növénycseréken különleges, kedves és támogató közösség épül. A több ezer tagot számláló növénycserecsoport országos szinten fórumot ad a növénykedvelőknek, és a minden tavasszal megrendezett találkozókon magok és palánták egyaránt gazdát cserélnek. A közös hobbi a virtuális térben és lokálisan is erős védőhálót biztosít, barátságok születnek általa.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!