Az élet a legjobb rejtvény

2022. 03. 21.
Ceruza a fül mögött, rejtvény a hónunk alá csapva, kávé a csészében, mi baj lehet?

Aranka megigazította mackónadrágját, papucsba bújt, és elégedetten nézett hátra a tegnap esti tripla adag marhatokánytól még mindig horkoló férjére. Elindult az étterembe, hiszen a wellnessben mégiscsak a svédasztalos reggeli a legfontosabb. Alig várta, hogy reggeli közben megfejtse a keresztrejtvényt, hiszen egy robotporszívó a főnyeremény. Aranka érezte, hogy örökre búcsút mondhat a szekrény alatti szuszogva partvisozás gyötrelmeinek. Hoppá: vízszintes 34, megpróbáltatás: gyötrelem. Menni fog ez.

Az étteremben javában dúlt a harc. A vendégek kétségbeesett erőfeszítéssel megpróbálták leenni a szálloda árát. Csak a kuponos turisták szedtek nyugodtan a tányérokra, és egy jól szituált osztrák úr, aki rejtély, hogy hogy került a venyigepusztai spa kastélyszállóba. Aranka első útja a rostos üdítő tartályához vezetett. 12-szer ivott a féldecisre méretezett pohárból, de még szomjas maradt, csak a mögötte felgyűlő sor diszkrét krákogása miatt indult el asztalt keresni. Csak el ne felejtse a függőleges 17-be beírni a citrusos gyümölcshöz, hogy narancs.

Az asztalválasztás a wellness-szállodákban a legfontosabb küldetés. Aranka prédát cserkésző ragadozóként mérte fel a termet. A sokgyerekes családtól természetesen a lehető legtávolabb kell ülni, hogy ne vegye el az étvágyat, ahogy az apuka sült debrecenibe harapva nézi a mustárfoltos tányérokat összeszedő ukrán pincérnő fenekét, míg az anyuka üvegesre dermedt tekintettel századszor veszi fel a kiköpött cumit a földről. Ez az, vízszintes 2, a csecsemő koponyájának puha része: kutacs. A szikár túrázók szintén nem jó asztalszomszédok. Már túl vannak a reggeli jógagyakorlaton, indokolatlan jókedvvel készülnek a 400 méteres szintkülönbség leküzdésére, miközben elégedetlenül vitatkoznak, hogy a müzli mazsolája vajon biogazdaságból került-e a tartályba. Aranka jól tudta, hogy a 1,5 csillagos kastélyszálló mazsolája nemhogy biogazdaságot, de talán még szőlőtőkét sem látott soha. Ez az! Marx műve, függőleges 47: A tőke. Gyorsan beírta a rejtvénybe ceruzával.

A legjobb asztalszomszéd a csapatépítő társaság. A rettenetesen másnapos kollégák szó nélkül kanalazzák a tejberizst, és egymás tekintetét kerülve próbálják felidézni, ki-kivel bújt ágyba előző este a karaoke után. Ami a strandon a leterített törölköző, az az étteremben az asztalra helyezett kulcs. Az ezüstösen csillogó, diszkrét kulcs focilabda méretű, fából faragott kulcstartója büszkén hirdeti: foglalt. Aranka elindult a kolbászos rántotta fémtartálya felé. Már karnyújtásnyi távolságra járt a zsírtól fénylő csemegének, amikor a tetovált, orrpiercinges lány az utolsó kanállal is kiszedte a tányérjára. Csekély vigaszként élte meg, hogy a lány az egész púpozott tányért magára borította, amikor Ribizli, a menhelyről mentett agár, megrántotta a pórázt. „Fújj, nem szabad” korholta a lány Ribizlit, de az nemcsak a rántottát zabálta föl a földről, hanem a pultra felugorva a legyezőszerűen szétterített párizsiból is behabzsolt úgy másfél kilót, csak az olívabogyókat köpte ki, mire sikerült leráncigálni. Vízszintes 1, egyik gondviselőd. Aranka tudta, hogy az édesanyád a helyes válasz, mégis inkább hozzárajzolt a rejtvényhez két rubrikát, hogy kiférjen a „rohadtanyád”.

És mire megint hóna alá csapta a magazint, megtörtént a csoda. Mózes érezhette magát így, amikor szétnyílt a Vörös-tenger. Senki sem állt a svédasztalnál. Paradicsomos bab, sült szalonna, kávé kilenc cukorral, de nem felkavarva, mert keserűen szereti, joghurt zabpehellyel, mákos kalács és juharszirupos amerikai palacsinta. Mindez még a virsli előtt, csak hogy helyet csináljon a majonézes kukoricának. Akkora púpozott tányérral ment vissza Aranka az asztalhoz, hogy nézni is teher. Boldogan lakmározott a rejtvényét fejtve. Már csak egy megfejtést kellett beírni, hogy beküldhesse, amikor éktelen dübörgéssel kitörni készülő vulkánná érett a gazdag reggeli a gyomrában.

Aranka az újságot hóna alá csapva szaporán igyekezett kiérni a mosdóba, mielőtt távozik testéből a gyújtóelegy. Elégedetten megkönnyebbült. Egész addig, amíg észre nem vette, hogy a vécépapírtartó üresen tátong. Utolsó szomorú pillantást vetett a rejtvényre. Függőleges 24, víztölcsér. Elmorzsolt egy könnycseppet, ahogy az „örvény” a vécécsészében eltüntette a rejtvényújság lapjait. Pedig de jó lett volna megnyerni a robotporszívót.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!