5 tipp, hogyan térjünk vissza a szabadtéri sporthoz

Forrás: ArvaliCom
A nap első sugarai szinte hívogatnak minket a természetbe, így nem véletlen, hogy sokan ilyenkor kapják elő a szekrényből a futócipőt, és kezdenek bele az alakformálásba. Azonban érdemes megfogadnunk néhány tanácsot, hogy egy sérülés vagy megbetegedés ne szegje kedvünket a kültéri sportolás során.

Az alábbi alapszabályok betartása nélkülözhetetlen Katus Attila edző és életmód-tanácsadó szerint:

1. Mindig melegítsünk be!

Mindegy, hogy egy rövid kocogást vagy egy intenzívebb kültéri edzést terveztünk, soha ne vágjunk bele bemelegítés nélkül. Fontos összehangolni az agyunkat és testünket, felkészíteni azokat a mozgásra, és ehhez bizony arra van szükség, hogy izmainkat átmozgassuk, bemelegítsük. Ha ezt elhanyagoljuk, akkor a sérülések esélye is megnövekszik.

2. Nem mindegy, mit veszünk fel

Természetesen fontos, hogy olyan ruhát és cipőt válasszunk, ami kényelmes és biztonságos mozgást tesz lehetővé, de érdemes odafigyelni a réteges öltözködésre is. Attól, hogy kisütött a nap, még nem érdemes elpakolni az aláöltözőket, és egy szeles napon a sapkánkat is vegyük fel, hiszen izzadt hajjal sokkal könnyebben megfázhatunk.

3. Ügyeljünk a folyadékpótlásra!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mozgás során milyen fontos ügyelni arra, hogy pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget. Ez nem mindig könnyű, hiszen van, hogy annyira belemerülünk az edzésbe, hogy észre sem vesszük, amikor megszomjazunk. Próbáljunk meg tudatosan figyelni az edzés során is a folyadék pótlására: az a legjobb megoldás, ha 15 percenként iszunk néhány nagy korty vizet. A napsütés fokozhatja az izzadást, így semmiképp se hagyjuk otthon kedvenc kulacsunkat vagy shakerünket, amikor a szabadba látogatunk.

4. Ne menjünk haza nyújtás nélkül!

Az edzés végi nyújtás pontosan ugyanolyan fontos, mint előtte a bemelegítés. Ha elfáradtunk, akkor se vonjuk meg magunktól ezt a néhány perces mozdulatsort, amely során az összehúzódott izmokat ellazíthatjuk. Arra azonban figyeljünk, hogy sérült izmainkat hagyjuk ki a nyújtás folyamatából.

5. Turbózzuk fel az immunrendszerünket!

A rendszeres mozgás mellett a vitaminpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a tavaszi megfázást. Ráadásul az edzés is jobban megy, ha kirobbanó formában vagyunk. A legjobb, hogy olyan vitamint választunk, amely C- és D-vitamint is tartalmaz, így gyorsan és egyszerűen támogathatjuk velük a szervezetünket.

„A mozgás során elengedhetetlen az étrend-kiegészítők fogyasztása. Érdemes olyat választani, ami minél több hatóanyagot tartalmaz és megnöveli a fizikai és szellemi teljesítményünket is” - tette hozzá Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!