Csecsemőknél a hurut refluxot is jelezhet

Forrás: TüdőKözpont
Szörtyögő hangként lehet leginkább leírni, amikor a csecsemőnél hurutos tünetek jelentkeznek. Ilyen esetben nem biztos, hogy légúti fertőzéssel van dolgunk, érdemes a reflux irányába is vizsgálódni – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gasztroenterológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

Egyik betegség után a másik

A közösségbe került kisgyerekeknél az első időszakban gyakoriak a különböző légúti betegségek. A bölcsődés korú, óvodás gyerekek mellett gyakran a kisebb, csecsemőkorú testvérek is megbetegedhetnek. Az egymás után következő betegségek azonban elfedhetnek egyéb fennálló problémákat is. Előfordulhat ugyanis, hogy a hurutos tüneteket nem kizárólag a légúti fertőzés, hanem reflux okozza.

Innen lehet felismerni, ha reflux áll a háttérben

Csecsemőkorban gyakori jelenség a reflux. A nyelőcső záróizma az életkorból adódó gyengesége miatt nem zár még tökéletesen. A napjának nagy részét fekvő helyzetben töltő csecsemőnél így az elfogyasztott táplálék a gyomorból a garat felé visszajut a nyelőcsőbe. Ilyenkor hallhatunk a garatban meggyűlő váladék miatt szörtyögő hangot és ez okozza azt az érzetet, hogy a csecsemő hurutos. Az orrból váladék nem szívható ki, vagy ha kevés kijön, az akár anyatejet/tápszer maradékot is tartalmazhat.

Előfordulhat, hogy ez a reflux egyetlen tünete, ám többnyire egyéb panaszokkal is jár. Gyakori bukások jelentkezhetnek, a csecsemő sírósabb lehet, ezt okozhatja, hogy fájhat a gyomra, maró érzést érezhet a nyelőcsövében. Súlyosabb esetekben súlyvesztés is bekövetkezhet. Gyakori felsőlégúti betegségek, orrdugulás, valódi nátha, valamint fülfertőzések jelentkezhetnek. Figyelmeztető jel lehet, ha a csecsemő gyakran csuklik, tüsszög, köhécsel vagy böfög, emellett erős szájszag is kialakulhat náluk.

Így lehet kezelni

A felsorolt tünetek, betegségek jelentkezése esetén érdemes tehát a refluxra is gondolni – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit. Ilyen esetben a gyermekorvos anyatejes táplálás mellett olyan kiegészítést rendelhet, ami a reflux ellen hat, vagy speciális tápszert ír fel a gyermeknek. (A patikában recept nélkül kapható csecsemőknek való savvisszafolyást gátló szirup, amit etetés után kell megfelelő mennyiségben beadni.) Amennyiben ez sem szünteti meg a sok hurutos panaszt, gyermek pulmonológiai és/vagy fül-orr-gégészeti szakrendelésre kell vinni a gyermeket.

Ahogy a gyomor záróizma megerősödik, a gyermek fél-egy éves korában a refluxos panaszok rendszerint megszűnnek. Egyeseknél a reflux a későbbi életkorban is fennmaradhat, az elhúzódó hurutos betegségek, visszatérő asztmás jellegű sípoló légzések esetén ezt a betegséget mindig javasolt kizárni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!