Új módszer a prosztatarák szűrésére

Forrás: MedicalOnline
Az Imperial College London vezetésével dolgozó kutatócsoport a The Lancet szaklapban közölt cikkében arról számolt be, hogy egy új típusú ultrahangos eljárással igen jó pontossággal diagnosztizálhatók a kezelést igénylő prosztatarákos esetek.

A vizsgálatban 370 férfi vett részt, és a multiparaméteres ultrahangos eljárás (mpUSS) a kezelendő esetek 95%-át kiszűrte a standard diagnosztikai eljárásnak számító MRI-hez képest. Valamivel kisebb pontossága mellett előnye azonban, hogy míg egy MRI vizsgálat 40 percet vesz igénybe, drága, nem minden betegen végezhető el, és a gépek is nehezen érhetők el, addig az ultrahangos eljárás gyorsabb és olcsóbb.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A többparaméteres ultrahangos vizsgálatot a végbélbe helyezett transzducer segítségével végzik, amely több módszer (elasztográfia, Doppler-hatás és mikrobuborékos kontraszterősítés) segítségével ad képet a szövetek sűrűségéről és vérellátottságáról.

A kutatók szerint az eljárás nem helyettesíti az MRI-t, hanem előszűrőként, kiegészítő gyorsdiagnosztikai eljárásként alkalmazva lenne a leghatékonyabb.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!