„Vannak még csodák Magyarországon”: a Bükki csillagvizsgáló

Forrás: MTI
Március 8-tól látogatható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont, ahol többek között planetárium, interaktív kiállítás, naptávcső és VR-küldetések is várják a látogatókat.

„Vannak még csodák Magyarországon” - méltatta a Bükki Csillagdát az ünnepélyes megnyitón Nagy István agrárminiszter, hozzátéve: a beruházás célja, hogy a természettől egyre távolodó embert visszahozza a természetbe. Mint emlékeztetett, a nemzeti parki igazgatóságok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt több mint 10 évben, csak tavaly 30 jelentős beruházás fejeződött be. A nemzeti parkok eredményeit jól mutatja, hogy létesítményeikben a regisztrált látogatószám az elmúlt 13 év alatt 900 ezer főről 1,6 millióra növekedett - idézte fel a miniszter. Elmondása szerint az igazgatóságok fenntartásában 355 létesítmény hivatott a természet csodáit bemutatni, ez a szám pedig az utóbbi nyolc évben 81-gyel nőtt. Az ökoturisztikai infrastruktúrát adó létesítmények mintegy fele szabadon látogatható.

Fotó: MTI/Vajda János

A létesítményekben igényelhető szakvezetések révén egyedi élmények várják a látogatókat, ezt egészíti ki a védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató 201, összesen csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény, 63 bemutatóhely, 34 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház és 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang is - sorolta.

Nagy István kiemelte a nemzeti parkok 15 természetiskoláját is, ahol a fiatalok szakképzett pedagógusok és speciális oktatási programok segítségével ismerkedhetnek a teremtett örökséggel. A nemzeti park igazgatóságok működése nem öncélú, hanem a természeti örökség védelmén túl a klímaváltozás hatásainak mérséklése, a turisztikai ágazat és a mezőgazdaság termelési potenciáljának fenntartása szempontjából is nemzetstratégiai jelentőségű. Erre kiváló példa a most nyíló Bükki Csillagda, hiszen a Bükk-fennsík kismértékű fényszennyezettsége különösen alkalmassá teszi az éjszakai csillagászati észlelésekre.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos felidézte, hogy hosszú előkészítést követően valósult meg a beruházás, amelyre azért is szükség volt, mert mostanáig egész Kelet-Magyarországon nem működött csillagda. A megvalósításhoz szükség volt a helyi kreatív energiákra is, egy látogatóközpontban ugyanis „nem elég a Wikipédiát kivetíteni a falra”, különleges élményeket kell adni.

A Bükki Csillagda a meteoritoktól a VR-küldetéseken át a látcsövekig valóban nagyon izgalmas lesz a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt. Nemcsak a látogatók nyernek azonban a beruházással, hanem a helyiek is, mert ez a turisztikai attrakció a térség megtartóerejét is növeli - hangsúlyozta Révész Máriusz.

A Bükki Csillagda közleménye szerint az intézményben helyet kapott egy Magyarországon páratlan meteoritgyűjtemény, köztük megérinthető darabokkal, valamint holdi és marsi eredetű meteoritokkal. A létesítmény egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára is, a Közép-Európában páratlan élményt nyújtó, 50 férőhelyes planetáriummal, a kupolában elhelyezett különleges naptávcsővel és a tudományos igényű előadásokkal, melyek révén az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a Naprendszerről és a világegyetemről - hangsúlyozza a közlemény.
A csillagdához kapcsolódik egy 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvény is, mely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer-modellt tartalmaz - közölte a Bükki Csillagda.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!