Felébredtek téli álmukból a sünök

Forrás: zoozoo.hu
Az utóbbi hetek meleg időjárásának hatására a Körös-Maros Nemzeti Park tájain sokfelé felébredtek és előmerészkedtek téli búvóhelyükről a keleti sünök. Ez azonban nem veszélytelen, mert ha ismét zordabbra fordul az idő, akkor a tüskés kis állatok nehéz helyzetbe kerülhetnek – írja a nemzeti park.

Hazánkban a sünfajok közül egyedül a keleti sün honos. Leginkább az erdők aljnövényzetében, kisebb cserjésekben, bokrosokban húzódik meg, de a városi parkokban, házi kiskertekben is találkozhatunk vele. Nagyon gyakori, védett állat. A népnyelvben régebben sündisznónak, tüskés disznónak és sünkutyának is nevezték.

Gyakorlatilag mindenevő: megeszi a csigát, a madártojást, a lehullott gyümölcsöt, a különféle rovarokat, sáskaféléket, de képes elfogni még a kisebb gyíkokat, siklókat is. Általában éjszaka indul táplálékot keresni. Leggyakrabban komposztkupacokban, szalma-, vagy szénakazlak tövében neveli fiait és itt alszik téli álmot is.

Amikor a hőmérséklet tartósan tíz fok alá süllyed, akkor a keleti sünök alkalmas búvóhelyet keresnek maguknak és téli álomba szenderednek. Előtte egy-két héten át nagyon sok táplálékot vesznek magukhoz és testtömegüket majdnem a duplájára növelik. A téli álom idején testhőmérsékletük 5-6 Celsius-fokra csökken és csak tavasszal ébrednek fel, amikor a levegő hőmérséklete tartósan 10-15 fokig emelkedik. A tél vége felé előfordulhat azonban, hogy a korai felmelegedés után (ami előcsalja a sünöket), ismét jóval hidegebbre fordul az idő. Ilyenkor a sünök nehéz helyzetbe kerülnek, táplálékot nem találnak és a visszavackolás sem megy könnyen.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában (Dévaványa) tavaly ősszel, kísérleti jelleggel négy sünládát helyeztünk ki. Bíztunk abban, hogy a tüskés állatok bevackolnak majd télire ezekbe a biztonságos, védett ládikókba, melyeket a házfalak tövében, illetve nagyobb bokrokban helyeztünk el és levélcsomókkal is letakartunk, hogy biztosítsuk a hőszigetelést. Ősz végén örömmel tapasztaltuk, hogy mind a négy ládába beköltözött egy-egy sün. Gondosan összehordott magának száraz füveket, faleveleket és békésen aludta téli álmát.

Az elmúlt hetekben azonban az idő szokatlanul melegre fordult, ami előcsalogatta a sünöket. Kibújtak a ládákból és táplálék után szimatolgattak, de sajnos ebben az időszakban nehezen találnak ennivalót. Éppen ezért a látogatóközpont munkatársai rendszeresen tesznek ki nekik különféle gyümölcsöket, zöldségeket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!