Mit tehetünk mandulaallergia esetén?
Pollen-étel és élelmiszer-élelmiszer keresztallergiák
A keresztallergia lényege, hogy ha kicsi a szerkezeti eltérés két allergén fehérje között, akkor az allergiás szervezete könnyen „összekeverheti”. Emiatt mindkettőre allergiás reakcióval reagál. Keresztallergia létrejöhet pollen-étel és étel-étel között is.
Pollen-étel esetében, ha valakinél pollenallergiát diagnosztizálnak, akkor keresztallergia esetén bizonyos ételek fogyasztása mellett is panaszai jelentkezhetnek. Ez nem azt jelenti, hogy a meglévő pollenallergiás, szénanáthás tünetei erősödnek fel – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. Keresztallergia esetén a tünetek a szájüregben jelentkeznek: torok- és ajakviszketés, égő érzés a legjellemzőbb panaszok, de akár ödémás panasz is jelentkezhet. Ezek a tünetek bármelyik évszakban jelentkezhetnek, függetlenül attól, hogy az allergén pollen jelen van-e a levegőben, vagy sem.
Komponens alapú diagnosztika a pollen-étel keresztreakció kivizsgálásában
A mandula kapcsán a nyírfapollen allergiát kell kiemelni, ez egy viszonylag gyakori keresztallergia. A mandula komponenseit vizsgálva megállapították, hogy amennyiben a Pru du 1 keresztreagál a nyírfa Bet v 1-el, ami orális allergia szindrómát (OAS) okozhat. Emellett a Pru du 4 szintén OAS tünetet provokálhat.
Élelmiszer-élelmiszer keresztreakciók mandulaallergia esetén
Az egyes allergének komponenseit különböző rövidítések jelölik. A mandula allergén fehérjék esetében ez a Pru du, majd ezt követi egy szám. Az egyes számok különböző tulajdonságokat is jelölnek. A Pru du 3 allergén komponens az élelmiszer-élelmiszer keresztreakció szempontjából lényeges. Ha valakinél ez az érték magasabb a többi mandula allergén komponenshez képest, akkor fontos figyelnie az ún. rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök fogyasztására is, ilyen esetben ugyanis nagyobb a keresztreakció esélye.
Ilyen esetben a mandulaallergiás személynél olyan allergiás tünetek jelentkezhetnek, mintha mandulát fogyasztott volna. Amennyiben tehát ennek a komponensnek az értéke emelkedett, mellőzni kell a csonthéjas magvú gyümölcsök (kajszi- és őszibarack, cseresznye, meggy, szilva), de az alma, körte és birs fogyasztását is.
Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a komponens alapú allergiavizsgálat arra is választ ad, hogy milyen súlyosságú allergiás reakcióra számíthat a mandulaallergiás személy, ha mandulát fogyaszt. Az említett Pru du 3 esetében sajnos szisztémás és életveszélyes tünetek jelentkezhetnek, de a jelentések szerint a mandula fő fehérje, a Pru du 6 is súlyos, szisztémás allergiás reakciót vált ki. Ilyen esetekben nagyon szigorú diétát kell tartani és a betegnek mindig magánál kell tartania az önbelövős adreanalin injekciót, amit használnia kell, amint az anafilaxia tünetei jelentkeznek.
A cikkben hivatkozott linkek:
Ajánlataink
Olvasna még a témában?
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Epley-manőverrel megszüntethető a jóindulatú helyzetfüggő szédülés
- Kókuszolaj
- Egy lenyelhető kapszula válthatja ki a kellemetlen bélvizsgálatokat
- Otthoni praktikák és krémek, melyek működnek a visszereknél
- Akár egy szappan is elég lehet a szúnyogok ellen
- Itt a bodzaszezon!
- Szundikálás és kreativitás
- Magzati genetikai vizsgálatok már egy vérvétellel
- Túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy egészségesebben éljünk
- A hatékony életmódváltás pszichológiája
- Ha bánt a fény
- Patikusok és találmányaik 2.
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!