Az idős családtagok hosszú távú ellátása

Forrás: felejtek.hu
Ön mit tesz ma azért, hogy garantálja Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettéről történő gondoskodást mostantól számított öt vagy tíz év múlva is?

Mi magunk vagyunk a legfontosabbak a demenciával élő szerettük életében, a mi gondoskodásunkra, támogatásunkra van a legnagyobb szüksége. És a jövőben ez még fokozottabban igaz lesz – nem rokkanhatunk bele a gondoskodásba.

Épp ezért a szerettünk érdekében is el kell gondolkodnunk arról, hogy milyen személyes gondoskodás fenntartható hosszú távon. Hiszen azt szeretnénk, ha öt vagy tíz év múlva is meglenne az egészségünk, a lelki épségünk és a hozzáállásunk ahhoz, hogy jó színvonalon támogassuk a hozzátartozónkat.

Érdemes megfontolni az alábbi tanácsokat:

- Szünetek a gondoskodásban – időről időre „szabadságra” kell mennünk a gondoskodásból és megszervezni azt, hogy ez idő alatt valaki más legyen jelen a szerettünk életében. Lehet ez családtag, egy hivatásos ápoló vagy egy önkéntes is; a lényeg az, hogy lehetőségünk legyen rendszeresen feltöltődni és kipihenni magunkat. Ez alatt az idő alatt igyekezzünk sok pozitív élményt szerezni, ez ugyanis befektetés is a saját magunk és szerettünk jövőjébe. Amikor visszatérünk a gondoskodáshoz, meglátjuk majd, hogy sokkal könnyebben tudjuk venni az akadályokat.

- Folyamatos tanulás – aki már gondoskodott Alzhemier-kórral élőről, jól tudja, hogy a hagyományos értelemben vett sikerből kevés jut ezen az úton, hiszen a demenciaellátás idővel egye komplexebbé válik. Ám ha a sikert abban mérjük, hogy mennyi új ismerettel és tapasztalattal bővülünk, az sokkal inkább a saját növekedésünkhöz vezet. Értékeljük pozitívan az összes olyan alkalmat, amikor megkérdezzük magunktól például, hogy „miért olyan nyugtalan Anya a vacsora előtt?” Ezek a kérdésfeltevések ugyanis mindig közelebb visznek egy válaszhoz, egy megoldáshoz, egy megértéshez.

A gondoskodásban tartott szünetek és a tanulás mint motiváció, egyaránt hatékonyak abban, hogy fenntarthatóbbá tegyük a gondoskodást. Ha ezeket kiegészítjük az olyan jó szokásokkal, mint a rendszeres egészséges étkezés, a stressz szintjének csökkentése, a megfelelő mennyiségű alvás, valamint a testmozgás, akkor jó úton járunk ahhoz, hogy a magunkba és szerettünkbe tett befektetés évek múlva is megtérüljön.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!