Az éjszakai asztmás tünetek 3 kiváltó oka

Forrás: TüdőKözpont
Ha éjszaka gyakran köhögésre, nehézlégzésre ébred, javasolt soron kívül is kezelőorvosával konzultálni. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy asztmás tünetek éjszaka több okból is jelentkezhetnek, allergéneknek, reflux betegségnek is szerepe lehet benne, de előfordulhat, hogy a kezelésen kell módosítani.

Az asztmás betegek jól ismerik a trigger fogalmát. Ezek olyan tényezők, amelyek hatására tüneteik rosszabbodhatnak, rohamot is provokálhatnak. Ilyen trigger lehet például a dohányfüst, a légszennyezettség, a pollenek, de sok asztmás a hideg levegő belélegzésére és a stresszre is így reagál. Ha az asztmás tünetek elsősorban éjszaka rosszabbodnak, azokat a körülményeket kell először megvizsgálni, amelyek ekkor jelen vannak.

Reflux betegség

Az éjszakai köhögés egyik oka a fekvő testhelyzet, emiatt ugyanis bizonyos betegségek tünetei fokozódhatnak. Ha például nem kezelt reflux betegségünk van, a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv irritálja a torkot, emiatt köhögési ingert vált ki. Az asztma gyakran együtt jár a reflux betegséggel, a gyakori köhögés és egyes asztma gyógyszerek is felerősíthetik a reflux tüneteit. Ilyen esetben gasztroenterológus bevonásával lehet a két betegséget eredményesen kezelni.

Fül-orr-gégészeti betegségek

Szintén a fekvő testhelyzettel függ össze az éjszakai köhögés oka, ha például hátsó garatfali csorgástól szenvedünk. Ez a krónikus orrmelléküreg-gyulladás egyik jellegzetes tünete, melynek során a garat felé csorgó váladék ingerköhögést okoz. A háttérben több kiváltó ok is állhat, melynek kezelése fül-orr-gégész bevonását igényli.

Fotó: Andrea Piacquadio/pexels

Allergének a hálószobában

Ha az asztmás tünetek éjszaka rosszabbodnak, akkor elképzelhető, hogy valamilyen allergia is áll a háttérben. A triggerek között már említettük a polleneket, ezek elsősorban a szabadban, illetve tavasztól őszig tartó időszakban jelentenek gondot, hosszabb haj esetén ezért javasolt pollenszezonban a mindennapi hajmosás, hogy éjszaka a párnáról ne lélegezzük vissza a hajunkról származó pollent.

A lakáson belül is találunk azonban allergéneket, melyek ráadásul egész évben tüneteket okozhatnak. A hálószobában, a matracban, ágyneműben, szőnyegekben nagyobb mennyiségben megbújhat a házipor atka, ami allergiás tüneteket okozhat. Ilyen esetben allergiavizsgálatot kell végezni, és ha beigazolódik a poratka allergia, akkor a két betegséget, az asztmát és az allergiát együtt kell kezelni.

Ne várjuk meg, amíg a tünetek rosszabbodnak!

Megfelelő kezelés nélkül az asztmás tünetek erősödésére számíthatunk. Ha enyhe tüneteink is vannak, vizsgáltassuk ki magunkat! Ha a korábban jól beállított kezelés ellenére is tüneteink jelentkeznek, akkor soron kívül is forduljunk orvoshoz. Ilyenkor a terápia módosítására van szükség. Megfelelő kezeléssel mindennapi tevékenységeinket is tünetmentesen tudjuk végezni, így alvásunk is újra nyugodt és pihentető lehet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!