Kozmikus karambolt fotózott a Hubble űrtávcső

Forrás: ng.hu
Az űrteleszkóp által készített felvételen három, éppen összeütköző galaxis látható.

Egy galaktikus összeolvadást örökített meg a NASA és az Európai Űrügynökség közös űrtávcsöve, a Hubble – számol be a NASA oldala. A felvételen az IC 2431 portömegeinek és csillagainak örvénylése látható.

A csoport 681 millió fényévre, a Rák csillagképben fekszik. Az IC 2431 három galaxisból állhat, a rendszerek találkozásának extrém gravitációs kölcsönhatásai komoly hatást gyakorolnak a helyi égitestekre és anyagokra. A kép közepét vastag porfelhő takarja, de a háttérben lévő rendszer fénye így is átragyog.

Forrás: ESA/HUBBLE & NASA

A felvétel a Hubble több megfigyelésének adataiból jött létre, a vizsgálatokat az űreszköz a Galaxy Zoo nevű projekt keretében végezte. A program a citizen science-en (civil tudomány) alapul, a kezdeményezésben amatőr kutatók vesznek részt.

A Galaxy Zoo-ban eredetileg több mint 100 ezer önkéntes 900 ezer galaxis osztályozásához járult hozzá. Egy hasonló felmérést a profi szakértők évek alatt tudtak volna csak elvégezni, a lelkes amatőröknek köszönhetően azonban a kutatást mindössze 175 nap alatt lezárták. A projekttel később többek között a galaxisok összeolvadását is tanulmányozták, így születhetett meg a fenti kép.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!