Zeneterápiás tippek demenciával élőknek

Forrás: felejtek.hu
A zene önmagában képes a fizikai, érzelmi, szociális és kognitív létünkre hatni, minőségileg magasabb szintre emelni ezen területeinket.

Magyarországon egyre több idősotthonban dolgoznak zeneterapeuták. Terápiás terveiket elsősorban a nyugat-európai és amerikai kutatási eredményekre alapozzák.

A zene, a tánc, az éneklés, a játék központi szerepet töltenek be a memóriavesztéssel küzdők életében. Ennek egyszerű oka van: az aktív zenélés, de a passzív zenehallgatás is hat az agykérgi és kéreg alatti struktúrára, amelyek az emlékezésben fontos szerepet töltenek be. A zene és a beszéd feldolgozása az agyban sokszor egymást fedő területek. Ezek a bizonyított kapcsolódások kiemelten fontosak a demencia esetén, ahol az agyi kapacitás folyamatosan leépül. Az elhalt agysejt nem helyettesíthető, de az olyan bennünk élő, életünk során elsajátított komplex rendszer, mint a zene, képes életünk utolsó percéig a még bennünk meglévő képességeinket mozgósítani páratlan kapcsolódásai révén.

Minden klienssel való első találkozás során a terapeuták a családtagok bevonásával személyiségkártyát hoznak létre, melynek célja, hogy tartalmazza azokat az információkat, mellyel elindítható a terápia. Ide tartoznak a kedvenc dalok, slágerek, műfajok, a zenei oktatás, élmények múltbeli megélése, tapasztalatai, hangszertudás, koncertlátogatás, kórusélet, vallási dalok. Kiemelt zenei anyagnak tekintik a demencia sajátos tünetei miatt az egyén fiatalkorához (0-30 év) tartozó zeneirodalmat, de ennél sokszor fontosabb az egyéni emlékezet, érdeklődés, motiváció.

Fotó: Yan Krukov/pexels

Általánosságban elmondható, hogy a zenés alkalmak, foglalkozások oldják a stresszt, pozitív hatással vannak a kliensek depressziójára, elterelik a beteg figyelmét, aktivizálják az érzelmeket, a hosszú távú memóriát. A meglévő készségeket, képességeket időben és minőségi értelemben is hosszabban fenntarthatjuk a nem verbális terápiák segítségével, ezáltal a demenciával élők jólétét biztosíthatjuk.

Az tapasztalható, hogy a kór előrehaladtával egyre jelentősebbek a gyermekdalok, zenei mondókák, édesanyák altatódalai, a közös apró táncok, dúdolások. Nem beszélve a végső szakaszról, a palliatív ellátásról, mely teljesen másfajta jelenlétet, kísérést kíván a zeneterapeutáktól is.

Szempontok az egyéni gondozás során

Érdemes összeállítani olyan zenei anyagot (CD, applikáció stb.) melynek dalai a kliens szívéhez legközelebb állnak. Fontos, hogy hangerőben, tempóban ne legyenek nagy váltások az elhangzó kedvenc slágerek között. Ezt eleinte érdemes együtt hallgatni, dúdolni, a dalokhoz együtt mozogni, táncolni, azaz a hozzá kapcsolódó pozitív érzelmeket felidéztetni, felszínre hozni. 
Az is fontos, hogy a kedvelt zeneműveket eredeti, az egyén által valós idejében hallgatott formájában érdemes lejátszani, meghallgatni. 
A zenehallgatással elérhetjük, hogy hozzátartozónk, gondozottunk figyelmét lekösse, akkor is, ha nem vagyunk mellette, így ő biztonságba, kényelembe kerül, míg a gondozó más fontos feladatokra is tud koncentrálni. A közös táncolás, együtt mozgás további örömforrást jelent gondozott és ápoló számára. Hasonló örömteli, energetizáló hatása van a közös éneklésnek is.

Ameddig csak lehet, vigyük családtagunkat koncertekre, kórus-előadásokra, színházi programokra. A gondozó számára szomorú esemény lehet annak megélése, hogy okos, kedves nagyszülője már csak óvodáskori dalok éneklésére képes, de a demenciával élő számára, kaotikus világában ezek lehetnek az utolsó kapaszkodók a pozitív érzelmek, valós emlékek világához.

A túlstimulálást kerülni kell. A sok táncolás, vidám zenélés, órákon át bömböltetett nóta-tv megviseli a demens ember pszichés és lelki állapotát, módosítja azt, túlpörgeti, kontrollvesztés, irritáltság, viselkedésben agresszió állhat be, mindaz, aminek enyhítésére alkalmazzuk eredendő célként a zenét.

Néhány zeneterápiás játékötlet

1. Saját hangszer készítése hétköznapi tárgyakból internet segítségével (szívószál, tejfölös pohár, babok összevarrt zsákban) 
2. Memóriagyakorlat: 5 különböző tárgy hangjának bemutatása, majd csukott szemmel hallgatás után meg kell mondani, melyiket szólaltattuk meg 
3. Az A part alatt című dal eléneklése képek alapján

Fotó: Anna Shvets/pexels

4. Érzelemkártyák felolvasása, adott kártya alapján éneklés (örömmel énekeljük a Kis kacsa fürdik dalt, szomorúan a Hull a szilva kezdetűt, és mosolyogva a Legyen a Horváth kertben Budán című operettslágert) 
5. Tartsunk otthon rádiós műsort! Ehhez nem kell más, mint szerettünk kedvenc dalanyaga CD-n, telefonon és a számok között felolvassuk vagy felolvastatjuk vele az időjárásjelentést, a híreket, egy szép verset, fontos közmondásokat, napi mottót, bibliai idézetet, vagy divattippeket 
6. Fessünk, gyurmázzunk, hajtogassunk papírt, vágjunk, varrjunk, ragasszunk együtt zenehallgatással összekötve 
7. Hallgassunk meg egy rövid zenét, zenei részletet, és a családi fotók, kinyomtatott képek, esetleg megvásárolt képeslapok közül válassza ki, hogy melyik képhez illet a zene 
8. Játsszunk kvízt otthon! Lehet a témakör a Táncdalfesztivál! 
9. Olvassunk fel és nézzünk meg közösen diafilmeket, a képekről gyűjtsünk szavakat, hangokat.
10. Zenésítsük meg kedvenc verseit, vagy általa mondott szavakból írjunk verset, zenét.
11. Ha jó a kedved üsd a tenyered kezdetű dal alkalmas arra, hogy csettintsünk, fütyüljünk, kurjantsunk, dobbantsunk, kiáltsunk...

Négy apró jó tanács

  • A visszhang játékokat ne erőltessük: az utánzáson alapuló játékok működnek, de csak azonos időben, vagy szinte rövid eltéréssel.
  • A zenehallgatásra választott mű maximum 1 perces legyen, idővel van, akinél az erre szánt idő bővíthető.
  • A szemkontaktus gyakorlása, a másik ember érzékelésére való figyelemfelhívás fontos - használjunk bátran digitális eszközöket, mert az újdonság erejével hatnak, zenét hallgatni, képeket, filmeket nézegetni tökéletesek.
  • A cél: a sikerélmény, a jókedv biztosítása minőségi idővel összekötve. És ne feledjük, a változás örömmel is járhat!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!