Akár a vakcinákat is kiválthatja egy új kapszula

Forrás: Pharma Online
Az MIT kutatói a Matter folyóiratban számoltak be új felfedezésükről, ami egy RNS és DNS molekulák célba juttatására alkalmas kialakítású kapszula.

Az RNS és a DNS különösen érzékeny az emésztőszervrendszer körülményeire, ezzel a módszerrel azonban akár 150 mikrogramm RNS (ez több, mint a mai Covid-19 elleni oltásokban használt mennyiség) is biztonságosan beadható.

A módszer két részből áll. Egyrészt a kutatók még 2019-ben kísérleteztek ki egy különleges, a leopárdteknős páncéljához hasonló kapszulaalakot, melynek lényege, hogy képes orientálni magát - és tavaly a kutatók ezzel már nagy molekulákat, például monoklonális anitesteket is képesek voltak szállítani.

A technológia másik része a szállított hatóanyagot burkoló speciális, újonnan felfedezett poli-béta-amino észter. A mostani vizsgálat során a kutatók egy jelző fehérjét kódoló, fagyasztva szárított RNS-töltetet helyeztek a kapszulába, majd sertésekkel nyelették le a készítményt. A jelző fehérjét hamarosan a gyomor sejtjei termelni kezdték, ami azt jelentette, hogy a töltet biztonságosan célba ért.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!