Bemutatják a Lyme-kór diagnosztikájának új módszereit

Forrás: Lyme Diagnostic
Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok címmel nyílt nagyszabású tudománytörténeti kiállítás a Millenáris D épületében. Az interaktív tárlaton olyan mérföldkőként számontartott tudományos és technikai vívmányokat mutatnak be, amelyek feltalálói között magyar tudósok, szakemberek is megtalálhatóak.

Dr. Bózsik Béla Pál főorvos, a Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatójának életútjáról és a Lyme-kór felismerését forradalmasító labordiagnosztikai eljárásáról is többet megtudhatnak az érdeklődők.

20 évvel az első Álmok Álmodói kiállítás után új megközelítésben, tudományterületek köré szerveződve lehet megismerkedni 600 géniusz úttörő találmányaival a 6000 négyzetméteres kiállítótérben. A hatalmas tárlatanyagot tudományos érdekességek teszik színesebbé, néhány találmányt ki is lehet próbálni, részt lehet venni VR-vetítésen, valamint a látogatók tesztelhetik is újonnan szerzett ismereteiket egy applikációs kvízzel. A február 15-től megtekinthető tárlat célja, hogy bemutassa: a tudomány is lehet élvezetes, szórakoztató rácsodálkozás az újdonságokra, és szeretne inspirációt nyújtani a jövő feltalálóinak.

Olyan izgalmas, korszakalkotó innovációkat és váratlan felfedezéseket mutat be a kiállítás, amelyek felforgatják és jobbá teszik az életünket. Ilyen tudományos áttörés a Dr. Bózsik Béla Pál által megalkotott DualDur Lyme-kór vizsgálati módszer, amely lehetővé teszi a Borrelia baktériumok által okozott fertőzés sötétlátóteres mikroszkóppal történő vizsgálatát. Ezt a technológiát továbbfejlesztve a kullancsok által terjesztett betegségek több kórokozója is kimutathatóvá vált, amelyet fia, Bózsik András Pál és csapata modernizált és automatizált. A kullancsok gyérítésére is kidolgoztak egy új biológiai szert Dr. Bratek Zoltánnal együtt, amely mikroszkopikus gombák segítségével befonja az egész kullancsot, így a végén a vérszívóból egy hólabda szerű képződmény lesz, és annak pusztulását okozza.

Fontos védekeznünk a kullancsok ellen, mivel két fő betegséget terjesztenek: az agyvelőgyulladást és a Lyme-kórt, amelyek számos súlyosabb idegrendszeri, ízületi és izomgyulladással járó tünetet okozhatnak. A kezdeti jellegzetes, kör alakú bőrpír megjelenésének hiányában nehezen felismerhető a betegség. A nehézkes diagnózis megoldására fejlesztette ki a Lyme Diagnostics Kft. DualDur módszerét, amely a betegség bármely időszakában – akár már a csípést követő egy héten belül is – képes azonosítani a kullancsok által terjesztett Lyme-kór okozóját. A vállalat újításával és Dr. Bózsik Béla Pál főorvos különleges életútjával a Lyme installációnál tudnak jobban megismerkedni az érdeklődők, ahol egy ismeretterjesztő videót is levetítenek.

A Lyme Diagnostics Kft. Bózsik András Pál vezetése alatt 2012 óta fókuszál a Lyme-kór diagnosztikájában áttörést jelentő laboratóriumi technológiák engedélyeztetésére és piaci bevezetésére. A cég Dr. Bózsik Béla Pál főorvos 35 év alatt kifejlesztett és tökéletesített módszereire alapozva segíti a Lyme-kórban szenvedő betegeket és kezelőorvosaikat egy megbízható diagnózis felé. A Lyme Diagnostics Kft. kezdeményezésére jött létre Közép-Európa új Lyme-laboratóriuma, ahol a kullancsok okozta fertőzések kimutatására kidolgozott 4 világújdonságnak számító vizsgálat mellett számos más, a diagnózis és a kezelés területén az orvost támogató vizsgálati csomag érhető el az orvospartnerek számára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!