A demencia 10 korai jele

Forrás: Neurológiai Központ
A demencia szakkifejezés a gondolkodás és a memória rosszabbodását, fokozatos elbutulást jelent. Dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa azokra a korai jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek észlelése esetén részletesen ki kell vizsgálni a beteget, sok esetben el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést.

A demencia több típusa is ismert

A lehető legegyszerűbben úgy lehet elmagyarázni a demencia lényegét, hogy az agyban található idegsejtek funkciója károsodik, más idegsejtekkel alkotott kapcsolataik megszakadnak, a betegek az összetett feladatokat nem képesek végrehajtani. 60 éves kor fölött egyre gyakrabban észlelhető, de a folyamat már jóval korábban elkezdődhet. A demenciának több típusa is ismert, leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. Ezen kívül el lehet különíteni a Lewy testes demenciát, a frontotemporális demenciát (Pick-kórt), az agyi keringési zavarokhoz köthető rendellenességeket, és mindezek kombinációját is. Mivel a demens ember ellátása, kezelése nem könnyű feladat, és a betegség legtöbbször nem visszafordítható, fontos lenne már az első jeleknél felismerni, és már a kezdeti stádiumtól csökkenteni a neuronkárosodást, valamint lassítani a folyamatot.

10 jel, ami már a demencia korai stádiumában is megfigyelhető

1. Memóriazavar, feledékenység

Ez az egyik legjellemzőbb tünet, amire fel kell figyelni. Az öregedéssel természetesen is vele jár az emlékezet romlása, de figyelmeztető jel lehet, ha a betegnek később sem jut eszébe, amit elfelejtett.

2. Nehézségek a problémamegoldásban, tervezésben

Gyanús tünet, ha a korábban jól működő készségek romlanak, például a korábban sokszor megfőzött ételt nem tudja elkészíteni, a boltban nem tudja kiszámolni a fizetendő összeget, vagy eltéved hazavezetés közben.  

3. Probléma az egyszerű feladatok elvégzésében

A demens személy nehéznek találhat olyan korábban rutinszerűen végzett tevékenységeket, mint a televízió, a telefon vagy a számítógép kezelése, vagy akár egy tea elkészítése. Ezek a nehézségek otthon és a munkában is jelentkezhetnek.

4. Időbeli és térbeli tájékozódási zavar

A demencia megnehezíti az időbeli tájékozódást, sőt később gyakran teljesen felborítja az időérzékelést, még a múlt és a jövő megkülönböztetése is gondot jelenthet. A térbeli tájékozódás zavara is fontos figyelmeztető jel.

5. Probléma a vizuális információk feldolgozásával

Az olvasás, a távolságok megítélése vagy a színek megkülönböztetésére való képesség is romolhat, ilyen jellegű korai jeleknél mérlegelni kell, hogy szabad-e autót vezetnie az érintettnek.

6. A beszéd- és az írás zavarai

A demens ember nehezen vesz részt egy társalgásban, mert könnyen elfelejti, mit mondott korábban ő vagy más. Ugyanígy romolhat a kézírás olvashatósága, nyelvtani helyessége.

7. A tárgyak helyének elfelejtése

Az érintett gyakran nem emlékszik rá, hol hagyta a mindennapi tárgyait, például távirányítót, dokumentumokat, pénztárcát, kulcsokat, és az is előfordulhat, hogy másokat vádol lopással.

8. Romló döntési- és ítélőképesség

Egyre nehezebbé válik annak megítélése, hogy mi lehet jó és rossz döntés. A demens személy hajlamos sok pénzt adni valamiért, amire nincs is szüksége, ugyanakkor elhanyagolja a személyes higiéniát, és nem figyel a külső megjelenésére.

9. Szociális élettől való visszavonulás

Figyelmeztető jel, ha valaki egyre visszahúzódóbb, ha nem folytatja a korábbi tevékenységeit, ha nem keresi mások társaságát, nem figyel a beszélgetésekre. Ez otthon és a munkahelyen is megfigyelhető lehet, izolációhoz vezethet.

10. Személyiség- és hangulatváltozások

Sokan észrevehetően ingerlékenyebbek lesznek, többet veszekszenek, esetleg befelé fordulnak, szorongókká válnak.

Mikor keressük fel a neurológust?

Ha a fenti jelek közül akár csak kettőt is tapasztal valaki, vagy éppen a családtagok veszik észre, hogy változások álltak be a mindennapi életben, fontos lenne felkeresni a szakorvost - hangsúlyozza dr. Jakab Gábor PhD, a Neurológiai Központ neurológusa. – Nem érdemes abban a hamis tudatban ringatni magunkat, hogy mindez az öregedés természetes velejárója, mert a kognitív funkcióink hanyatlásának van egy elfogadható mértéke. Fontos kideríteni, hogy a tünetek hátterében nem áll-e demencia vagy esetleg más testi vagy lelki betegség. Korai diagnózis birtokában a megfelelő kezelés hatékonyan lassíthatja a folyamatot, segíthet az életminőség minél további megőrzésében, ami nem csak demens személy, de a családja szempontjából is igen fontos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!