10 évvel tovább élhetünk egészséges táplálkozással

Forrás: felejtek.hu
Már néhány étrendbeli változtatással tíz évet adhatunk az élettartamunkhoz – azonban minél hamarabb kezdjük, annál jobb.

Az egészséges táplálkozás nagyon fontos, ám rengeteg ember számára nem tartható napi szinten. Egy új vizsgálatban a kutatók egyesével mérték fel az egészséges és egészségtelen ételtípusokat, majd felbecsülték azok hatását a különböző életkori és nemi csoportokra vonatkoztatva. Ezt követően annak a hatását is megnézték, ha egy-egy ételcsoportot valami másra cseréltek.

A norvég tudósok azt írják közleményükben, hogy a tipikus étrendről optimálisra történő váltás és annak fenntartása több mint tíz évvel növelheti meg az egyén várható élettartamát.

Az eredmények szerint a legnagyobb átfogó pozitív hatást a növényi eredetű táplálékok (kiváltképp hüvelyesek), teljes kiőrlésű gabonafélék és csonthéjasok bevitelének fokozása, valamint a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése hozza. A zöldségek és gyümölcsök szintén pozitív egészségügyi hozadékkal járnak, ám a nyugati étrendben ezek a táplálékfélék eleve viszonylag magas arányban szerepelnek. Az egészséges ételek listáján szerepelnek továbbá a halak is, míg a cukros üdítők és a fehér lisztből készült termékek, például a fehér kenyér a tiltólistára kerültek.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy soha nem késő elkezdeni, ám a legnagyobb élttartam-növekedés a fiatal felnőttkorban elkezdett egészséges táplálkozás esetében várható.

„Az eredményeink abba az irányba mutatnak, hogy a tipikus nyugati étrenden élők körében a fenti étrendi változtatások fenntartása minden életkorban jelentős egészségügyi előnnyel jár, ám abban az esetben mutatkozik a legmagasabbnak, ha valaki az élete korai szakaszában kezdi őket” - fogalmaznak a kutatók.

Attól függően, hogy valaki hány egészséges étrendi „cserét” eszközöl, tart fenn és mekkora mennyiségeket fogyaszt, egy húszéves amerikai férfi 13, míg egy ugyanennyi idős nő 11 évvel hosszabbíthatja meg várható élettartamát.

Ez a szám az életkorral csökken, ám a tipikus étrendről optimálisra történő váltás még hatvanéves kori kezdet esetében is 8 évet adhat a nők és 9-et a férfiak életéhez. Sőt mi több, egy kilencvenéves nő is 3 évvel hosszabbíthatja meg élettartamát, ha egészségesebb élelmiszerekre vált.

Egészen idáig a területen végzett vizsgálatok egy-egy specifikus ételcsoport vagy egy táplálkozási rendszer hatásait vizsgálták és kevésbé fókuszáltak másfajta étrendi változtatások hatásaira. A norvég kutatók szerint az általuk alkalmazott statisztikai modellezés áthidalja ezt a szakadékot.

Úgy vélik, ha megértjük, hogy a különféle ételcsoportok milyen relatív egészségügyi potenciállal rendelkeznek, akkor az emberek képesek leszek arra, hogy valóban megvalósítható és jelentős egészségügyi előnyöket eszközöljek az életmódbeli választásaikkal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!