Mi okozhat idegentest-érzést a szemben?

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Meglehetősen általános problémának számít, amikor úgy érezzük, mintha lenne valami a szemünkben. Az idegentest-érzés kísérő tünete lehet a vörös szem, a fájdalom, az égő vagy szúró érzés és a könnyezés. De vajon mi lehet az oka?

Amikor szempilla, sminkmaradvány, homok- vagy pollenszemcse került a szemünkbe, azonnal megérezzük. Ez azért van így, mert a szaruhártya, vagyis a szemgolyónk elülső védőburkolata a testünk legérzékenyebb része. Körülbelül 400-szor érzékenyebb a bőrünknél. Ezért lehetséges, hogy a látószervünkbe hulló szempilla miatt azonnal a szemünkhöz kapunk, de ha ez a szempilla az arcunkra esik, azt észre sem vesszük.

Szúr, de nincs benne semmi

Az idegentest-érzés leginkább pislogáskor okoz kellemetlen tüneteket, amelyek akár napokig is megmaradhatnak. Leggyakrabban a következő okokra vezethető vissza a kellemetlen érzés:

1. Kontaktlencse probléma

„A kontaktlencse nem megfelelő használata vagy túlhordása az egyik leggyakoribb oka annak, ha idegentest-érzet alakul ki a szemben” – kezdi a listát Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. „Ha ugyanis sérült a lencse, könnyen megsértheti a szaruhártyát, ami kellemetlen, szúró érzettel társulhat.”

2. Szemszárazság

A szemszárazsággal is összefüggésbe hozható ez az érzés, ami kiváltképp azoknál jelentkezik, akik számítógép előtt dolgoznak, vagy túl sokat mobiloznak. A digitális szemszárazság egyre több fiatalt érint, mivel az elmúlt időszakban extrém módon megnövekedett a képernyő előtt töltött idő. Ha legközelebb elkezdünk a számítógépen dolgozni, mobilozni vagy sorozatot nézni, figyeljük meg kicsit magunkat. Számoljuk meg, hogy hányszor pislogunk, és ha nagyon alacsony számot kapunk, akkor ez problémát okozhat. A pislogás ugyanis egyet jelent a szemünk nedvesítésével, ami elengedhetetlen annak egészséges működéséhez. Ha nem pislogunk eleget – percenként 22-24 alkalommal – az azt jelenti, hogy nem biztosított a szemünk folyamatos nedvesítése. Ez pedig szemszárazságot, idegentest-érzetet, sőt látóélesség-romlást idézhet elő.

3. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakrabban előforduló szemészeti megbetegedés, amit baktérium, vírus vagy allergia okozhat. A szem fehérje ilyenkor vörösessé, rózsaszínessé válik, és ebben az esetben is azt érezhetjük, mintha lenne valami a szemünkben.

4. Szemhéjszéli gyulladás

A szemhéjszéli gyulladás egy szintén gyakori szemészeti probléma. Akkor alakul ki, amikor a szempillák tövében lévő, olajos anyagot termelő mirigyek eltömődnek és elfertőződnek. Ilyenkor a szemhéj megduzzadhat, vörössé válhat, ami a következményeként kialakuló száraz szem miatt idegentest-érzéssel társulhat.
 
Amikor úgy érezzük, hogy van valami a szemünkben, elsőként mindenképp műkönny használatával vagy a szemhéjak borogatásával próbáljuk megszüntetni a kellemetlen tüneteket. Ha néhány nap után sem múlik a probléma, forduljunk szemész szakorvoshoz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!