A szívelégtelenség a nőket érintheti nagyobb arányban

Forrás: Well PR
Február 13. és 19. között tartják meg a Szívelégtelenség Hetét világszerte, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a kardiovaszkuláris betegségekre és a lehetséges megelőzési módokra.

A szívelégtelenség a szív működésének zavara, mely során csökken a szív ereje, ezért egyre kevesebb vért tud pumpálni a szervek felé. A szívelégtelenség gyakran alapbetegségek mellett jelentkezik, ilyen például a 2-es típusú diabétesz vagy a krónikus veseelégtelenség, valamint kialakulására hajlamosít a rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás, genetikai hajlam vagy már meglévő egyéb kardiológiai betegség.

A szívelégtelenség a 65 év feletti lakosság körülbelül 10%-át érinti, ezért nagyon fontos az alapbetegségek megfelelő és időben történő kezelése, melynek fontos eszköze a gyakori szűrés, kivizsgálás. A szívelégtelenség a legtöbb esetben krónikus, lassan kialakuló betegség.

Mire figyeljünk oda? Mik a főbb tünetek?

  • csökkent fizikai aktivitás, kisebb terhelésre is fáradtság, gyengeség érzése
  • étvágytalanság ellenérehirtelen hízás jelensége
  • szabálytalan szívverés
  • ödéma
  • nem szűnő köhögés

A Globális Betegségteher Vizsgálat becslése alapján a szívelégtelenség 63,6 millió embert érintett világszerte 2016-ban, és a betegek száma a következő 20 évben várhatóan 50%-kal fog nőni. A betegség előfordulása az életkor előrehaladtával nő, a 19-64 évesekhez képest 65 év feletti korcsoportban 9,2-szeres a betegség megjelenése. Magyarországon 2020-ban majdnem 32 000 fő halt bele szívbetegségekbe.

A nők vannak nagyobb veszélyben

A szívelégtelenség összetett klinikai tünetcsoport, mely során több típust különböztetünk meg ejekciós frakció alapján. Az ejekciós frakció segítségével tudjuk megállapítani, hogy a bal kamrából a vér hány százaléka pumpálódik ki (egészséges szívben ez az arány kb. 60%).

Az amerikai The Methodist DeBakey Cardiovascular szaklapban megjelent kutatás szerint a nőknél a férfiakhoz képest idősebb korban és gyakrabban jelenik meg a szívelégtelenség, ezek közül is a megtartott ejekciós frakcióval járó típus a gyakoribb. A szívelégtelenség ezen típusa azt jelenti, hogy a szív bal kamrája nem tud ellazulni vagy megtelni rendesen, ami ugyanolyan nagy probléma, mintha a szív pumpafunkciója olymódon csökken, hogy nem képes kellő erővel összehúzódni. Ezt a jelenséget csökkent ejekciós frakciójú szívelégtelenségnek nevezzük.

A férfiak és nők között a szívelégtelenség előfordulásában mutatkozó eltérés okainak pontos felfedéséhez még számos, hosszú éveken át tartó kutatásra van szükség, de a különbségek lehetséges okai közé sorolják a stresszkezelést (a nőknél főként menopauza utáni időszakban), a különböző hormonok jelenlétét a szervezetben, valamint a fiziológiai különbségeket a nők és férfiak kardiovaszkuláris rendszerében.

A szívelégtelenség kezelése

Ennek ellenére a kórlefolyás megegyezik mindkét nemnél, korai felismerés és hatékony kezelés nélkül akár halálos kimenetelű is lehet a betegség. Természetesen a legfontosabb minden esetben a megelőzés: mozgásszegény életmódról váltsunk fokozatosan aktívabb életmódra, időnként liftezés helyett válasszuk a lépcsőzést, vagy hazafelé a buszról egy megállóval hamarabb szálljunk le, és így máris kicsit több sétára van lehetőségünk. Érdemes továbbá felhagyni az egészséget köztudottan súlyosan károsító szokásokkal, mint a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás. Vitaminokban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend bevezetése szintén jótékony hatással lehet szívünkre.

Ha azonban a betegség kialakulása már nem elkerülhető, akkor sem kell kétségbeesni, hiszen rendszeres orvosi felügyelettel számos terápia létezik a szívelégtelenség karbantartására. Szájon át szedhető gyógyszeres kezelések mellett beültethető készülékek és műtét is segíthet a betegen, ezekről kezelőorvosánál tájékozódhat bővebben.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!