Az UV-sugárzás télen is veszélyezteti a szemet

Forrás: semmelweis.hu
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával, amelyre télen is nagy figyelmet kell fordítani.

Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér felszínéről rendkívüli módon visszaverődik az UV-sugárzás, így rövid idő alatt nagymértékű UV-hatás éri a szemet. Hosszútávú szemkárosodás nem egy vagy két síelés alkalmával, hanem lassan alakul ki, ezért nagyon fontos, hogy ne csak egy egyszerű napszemüveget hordjunk, hanem olyat, ami oldalról is védelmet nyújt – figyelmeztet dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Szemünk védelmére nemcsak nyáron, hanem télen is oda kell figyelni, mert az UV-sugárzás káros hatásai felhalmozódnak a szemlencsében, a retinában, illetve kismértékben a szaruhártyában is. A károsodás észrevétlenül, lassan, akár évek alatt alakul ki. Leggyakoribb a szürkehályog, amely általában nem egyformán érinti a két szemet, és sokszor már csak akkor veszik észre, ha a jobban látó szem esetében is kialakult a látásromlás, például az esti vezetésnél – magyarázza a klinikaigazgató. Ha a látásélesség 100 százalékról 50 százalék alá csökken, az már a mindennapokban is nehézséget okoz.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezeket a szembetegségeket a megfelelő síszemüveg hordásával megelőzzük. Viseljünk UV-A és UV-B szűrővel rendelkező nap- vagy síszemüvegeket, amik a szemet és környékét is jól takarják – teszi hozzá dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Nagyon ritka esetben ún. hóvakság is kialakulhat. Ezt az alsó irányból érkező UV-sugárzás idézheti elő azoknál, akik huzamosabb ideig, akár napokig, havas hegyen napsütésben tartózkodnak, és a szemük nem kap megfelelő védelmet. A szakember kiemelte, ez a nagyon súlyos szemészeti szövődmény heves panaszokat okozhat. Legjellemzőbb tünetei a gyenge látóélesség, a káprázás, a fényérzékenység, a szemvörösödés, az irritáció miatti könnyezés, égő és szúró érzés – teszi hozzá.

A panaszok jellemzően néhány nap alatt elmúlnak, azonban maradandó szemkárosodást okozhatnak, ezért ilyen magaslati sporttevékenység esetén még erősebb, sötétebb üvegű, speciális szemüveget kell viselni.

A szem épségét vitaminokkal is erősíthetjük, hiszen a C-vitamin védhet a szürkehályog kialakulása ellen, a B-vitaminok pedig az idegszövetek működéséhez elengedhetetlenek. A látás folyamatában további fontos szerepe van a D- és E-vitaminoknak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!