Tények és tévhitek a téli hajápolásról

Forrás: Hírnév Ügynökség
Számos tévhit kering arról, hogyan kell ápolni a hajat télen. Kétségtelenül igaz, hogy a hideg káros hatással van a hajra, ám egyáltalán nem mindegy, hogyan védekezünk ez ellen: a tévhitek gyakran helytelen hajápoláshoz, a helytelen hajápolás pedig elrontott frizurához vezet.

Vass Edina mesterfodrász segít eloszlatni a téli hajápolással kapcsolatos tévhiteket:

1. Ritkábban kell hajat mosni télen

Télen sokan ritkítják a hajmosást, mondván, hogy ilyenkor nem szabad gyakran hajat mosni, mert megfázik a fejbőr. Ez talán a leggyakoribb tévhit. Az persze igaz, hogy a fejbőr tényleg megfázhat, de erre a megoldás az, ha száraz hajjal és fejbőrrel megyünk az utcára. A legjobb, ha este mosunk hajat, hogy a fejbőrnek legyen elég ideje teljesen megszáradni.

„Gyakori panasz télen, hogy a rendszeres hajmosástól jobban hullik a haj. Az igazság az, hogy a hajhullást leginkább a beteg fejbőr okozza, aminek számos oka lehet: a nem megfelelő sampon megválasztásától kezdve a szervezetben lévő gyulladásig. A hajmosás csak az amúgy is töredezett és kihullott haj eltávolítását segíti elő. Ha észrevesszük, hogy a szokásosnál jobban hullik a hajunk, azonnal jelezzük a fodrászunknak. Erős hajhullás esetén pedig forduljunk bőrgyógyászhoz” – tanácsolja Vass Edina, az Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

2. Télen előnyösebb a száraz sampon használata

Képzeljük el, hogy az előszobában a csizmáról leolvadó latyakot ahelyett, hogy feltörölnénk, homokkal szórjuk be, hogy ne legyen vizes. A száraz sampon pont így működik: nem megtisztítja a fejbőrt, hanem felszívja a zsírok egy részét. A téli szmogos levegőből hajra kerülő por és szennyezőanyag eltávolításához a hajmosás során alkalmazott öblítés elengedhetetlen, ezért a száraz sampon nem helyettesíti a hajmosást. Akkor mire jó? Ha valaki nem tud hajat mosni, mert például egy műtét miatt nem fürödhet, akkor kiváló átmeneti megoldás. Azonban a hosszan tartó használata ilyenkor sem javasolt, mert a száraz sampon szárítja is a hajat.

3. Hajápoló olaj minden nap

A téli hideg levegő kifejezetten szárítja a bőrt. A fejbőrt is, ami ezért feszül, így bizony gyakran viszket. Ezért azt gondolhatják sokan, hogy érdemes arra is hajolajat kenni, ám ez egyáltalán nem ajánlott. Sőt a hajápoló olajtól a fejbőr befülled és korpásodni kezd. A hajolajat kizárólag a haj hosszán szabad használni a fejbőrtől legalább öt centis távolságtól kezdve.
Vass Edina szerint a fejbőr kiszáradása ellen a legjobb megoldás a megelőzés: igyunk sok vizet és hordjunk sapkát, ami megvédi a fejbőrt a kiszáradástól. Hajmosás után, ha csak lehet, szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni a hajat, mert a hajszárító forró levegője is szárítja a bőrt.

4. Gyakori hajpakolás

Ahogyan a bőr, a hajszálak is kiszáradnak a száraz levegőn. A téli hideg levegő káros hatását tovább tetézi a fűtés miatti száraz benti levegő. A túlságosan kiszáradt hajszálak valóban könnyebben törnek, de ez nem csak a téli időszakra jellemző, és megfelelő hidratálással megelőzhető. A hajpakolás ebben segít, ám ehhez elég heti egyszer alkalmazni, mert úgy fejlesztették ki. Azonban nagyon fontos, hogy csak úgy védi meg a hajat, ha rendszeresn alkalmazzuk.

Ugyancsak gyakori tévhit, hogy a balzsam után kell használni a hajpakolást. Azonban az a helyes sorrend, ha a megmosott és alaposan leöblített hajra a balzsam helyett visszük fel a hajpakolást.

5. Télen a hajszárító használata kötelező

Valóban nagyon fontos, hogy csak száraz hajjal menjünk ki az utcára, de ha lehet, ilyenkor is inkább hagyjuk megszáradni a hajat magától a lakásban, hiszen az erős hőforrások még jobban szárítják az amúgy is kiszáradt hajszálakat.

„A hajszárító nem csak a hajat szárítja, hanem a fejbőrt is, már csak ezért is mellőzzük a használatát, ha lehetséges. De ami még fontosabb, ne használjunk hajvasalót, mert az még a forró vízzel való öblítésnél is károsabb a hajra” – figyelmeztet a mesterfodrász.

Hogyan ápoljuk a hajunkat?

Az egészséges haj és fejbőr az egészséges életmódnál kezdődik. A legfontosabb az egészséges, vitamindús táplálkozás és bőséges folyadékfogyasztás, az elegendő pihenés és kevés stressz. Ezt követi a megfelelő hajápolás, a heti kétszeri hajmosás, a balzsam rendszeres használata, valamint a heti egyszeri hajpakolás. Végül a hideg ellen való védekezés, az alapos, de kíméletes hajszárítás teszi teljessé a haj és a fejbőr védelmét – összegezte a legfontosabb tudnivalókat Vass Edina.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!