65 millió éve a legnagyobb változás zajlik a  tengerek és óceánok   vizeiben: az éghajlatváltozás számlájára írt  savasodás az ENSZ  szerint a halászatot is fenyegeti.
  
A legnagyobb  veszélybe a kagylók, a garnélafélék, a rákok és a homárok  kerülhetnek,  mert egyre nehezebben tudják felépíteni páncéljukat -  derült ki a  mexikói Cancúnban zajló Klímaváltozási Konferencia idején  ismertetett  tanulmányból, amely szerint a számos halfaj bölcsőjének  tekintett  korallzátonyok is fenyegetve vannak.
"A tengerek savasodása  újabb  figyelmeztető jel a világszerte tapasztalható egészségügyi  kockázatokat  illetően, mindennek oka pedig az üvegházhatást okozó gázok  elszabadult  kibocsátása" - közölte az ENSZ Környezetvédelmi Programja.
Achim Steiner, a szervezet vezetője szerint az még  nem világos, hogy a tengervíz savasodása pontosan milyen súllyal bír a  tengeri környezetre és táplálékláncra ható veszélytényezők között. Az  UNEP tanulmánykötetéből viszont kiderül: a savasodás - amely annak  következménye, hogy a víz "felszippantja" a légkörben lévő  üvegházgázokat - súlyosbítja az élelmiszer-biztonságot érintő  kockázatokat, amelyek a halászat túlzott mértékéből és a szennyeződésből  adódnak. "A változások üteme az, ami igazán okot ad az aggodalomra" -  mondta Carol Turley, az óceánok savasodását kutató brit program  munkatársa.
A kutató arról is beszélt, hogy véleményük szerint a tengeri  környezetben az utóbbi 65 millió évben - vagyis a dinoszauruszok  kihalása óta - nem történt hasonló léptékű változás. A tengerek a  légkörbe kerülő szén-dioxid 25 százalékát nyelik el, majd szénsavvá  alakítják. A vizek lúgostól a savasig terjedő pH-értéke az ipari  forradalom óta 30 százalékkal esett a savas értékek irányában.
"A változás a kereskedelmi célokból árult hal-, kagyló- és rákfajtákat  is súlyosan érinti, márpedig világszerte hozzávetőleg egymilliárd ember  elsődleges fehérjeforrása a hal" - mutatott rá Joseph Alcamo, az UNEP  vezető tudósa. 
A savasodásról bebizonyosodott, hogy más hatásai is  vannak - például megzavarja a bohóchal észlelőképességét, így  megnehezíti számára, hogy elkerülje a ragadozókat.